Konatar: PDV da se plaća u trenutku naplate, a ne izdavanja računa

“U situaciji ugrožene likvidnosti crnogorske privrede, ova mjera će umnogome olakšati poslovanje našim privrednicima. Predložene izmjene ne znače oslobađanje od obaveze plaćanja PDV-a, ali znače rasterećenje jer se PDV neće plaćati avansno tj. unaprijed kao do sada”, navodi on
2806 pregleda 3 komentar(a)
Miloš Konatar, Foto: URA
Miloš Konatar, Foto: URA
Ažurirano: 03.04.2020. 12:20h

Građanski pokret URA predlaže izmjene člana 18. Zakona o PDV-u kojima će se omogućiti privrednim subjektima da obaveza za plaćanje PDV-a nastaje u trenutku naplate svojih računa, a ne kao do sada u trenutku izdavanja računa, navodi u saopštenju potpredsjednika Građanskog pokreta URA Miloša Konatara.

“U situaciji ugrožene likvidnosti crnogorske privrede, ova mjera će umnogome olakšati poslovanje našim privrednicima. Predložene izmjene ne znače oslobađanje od obaveze plaćanja PDV-a, ali znače rasterećenje jer se PDV neće plaćati avansno tj. unaprijed kao do sada”, navodi on.

Konatar u nastavku pojašnjava šta bi se usvajanjem ovog prijedloga konkretno promijenilo.

“Sada je svaki privredni subjekt u obavezi da obračuna PDV u trenutku izvršenja usluge, odnosno u trenutku izdavanja računa bez obzira da li je taj račun uspio naplatiti ili ne. Dakle, to je sistem avansnog plaćanja PDV-a po kome se država prva naplati, pa tek onda sam privredni subjekt, odnosno dobavljači, radnici, i tako dalje”, ukazuje on.

Navodi da URA predlaže da se u ovom vremenu krize omogući privrednim subjektima da obaveza plaćanja PDV-a nastane u trenutku naplate računa.

“U praksi bi to značilo da okrenemo raspored plaćanja, prvo bi se naplatio privredni subjekt, tj. dobavljači, radnici, itd. pa onda država, što jeste primjereno trenutnoj situaciji. Na ovaj način ćemo omogućiti privredi da koliko-toliko uhvati vazduha, jer likvidnost predstavlja ozbiljan problem i ne smijemo dozvoliti da država bude dodatni uzrok otežanog poslovanja”, ističe on.

Poručuje da ovu inicijativu i predlog izmijena Zakona o PDV-u Građanski pokret URA upućuje javno Vladi Crne Gore, Privrednoj komori Crne Gore kao krovnoj instituciji naših privrednika, Uniji poslodavaca Crne Gore i reprezentativnim sindikatima kao socijalnim partnerima u okolnostima djelovanja globalne ekonomske krize.

“Sada je vrijeme kada sve naše razlike moramo ostaviti po strani, moramo sačuvati svako radno mjesto i pomoći privredu i poslovne aktivnosti u Crnoj Gori”, zaključuje u saopštenju potpredsjednik URE Miloš Konatar.

Bonus video: