Konatar pitao Vladu: Ako je sve sjajno, zašto ste povećali PDV i akcize?

"Danas u Vladi kažu da je ekonomska situacija nikad bolja. Svi parametri rastu, opet smo svjetski prvaci u regionu, lideri Zapadnog Balkana, ali umjesto smanjenja poreza, građanima je servirana još jedna privremena mjera povećanje akciza i PDV-a sa 19% na 21%. Kontradiktorno zar ne? "
12 komentar(a)
Miloš Konatar, Foto: URA
Miloš Konatar, Foto: URA
Ažurirano: 05.01.2018. 11:11h

Povećanjem poreza, tj. PDV-a i akciza, Vlada je pokazala da nema snage da se suoči sa problemima u kojima se nalazi ekonomija Crne Gore, a samim tim ni da pokrene neophodne reforme. Po ko na koji put u poslednjih 27 godina Vlada DPS-a i satelita je odlučila da probleme gura pod tepih, stvarajući izmišljenu sliku u kojoj Crnom Gorom teku med i mlijeko, dok naša država svakim danom biva sve zaduženija, a ekonomija sve slabija i manje konkurentna, saopštio je potpredsjednik GP URA, Miloš Konatar.

On smarta da po pravilu, ovu kao i sve prethodne "zablude plaćaju građani Crne Gore i tome se jednom mora stati na kraj".

"Podsjetiću građane da je Vlada 2013. godine, kada je predložila povećanje PDV-a sa 17% na 19%, to obrazložila kao privremenu mjeru koju će povući čim se situacija popravi. Danas u Vladi kažu da je ekonomska situacija nikad bolja. Svi parametri rastu, opet smo svjetski prvaci u regionu, lideri Zapadnog Balkana, ali umjesto smanjenja poreza, građanima je servirana još jedna privremena mjera povećanje akciza i PDV-a sa 19% na 21%. Kontradiktorno zar ne? Ako se ekonomija oporavlja i raste, što svi želimo, zar ne bi bilo logično da se poreske stope smanjuju i da se omogućava dodatni zamah privredi i povećanje potrošnje građanima", kazao je Konatar.

Potpredsjednik URA je zato otvoreno pitao “Ako je sve tako sjajno kao što kažete, zbog čega ste povećali PDV i akcize?“.

"Gospodo u Vladi i Ministarstvu finansija “nešto je trulo u državi Danskoj” i znate vi to vrlo dobro, isto kao što znate da je povećanje opšte stope PDV-a krajnja mjera u fiskalnoj politici, i da ta mjera znači da je voda došla do poda. Zaista bih iskreno volio da je istina na strani Vlade, da ekonomija cvjeta, da raste životni standard i kvalitet života građana Crne Gore. Volio bih da je nezaposlenost na rekordno niskom nivou, ali stvarnost na svakom koraku pobija njihove teze, samo što uhljebljeni funkcioneri Vlade to ne vide iz svojih službenih limuzina sa zatamnjenim staklima", kazao je potpredsjendik URA.

Konatar zato i misli da vlast "odavno ne vidi običnog građanina, koji samo traži da radi i da dostojno živi od svog rada".

"Zbog svega što ste radili i zbog toga što ne želimo da građani i dalje plaćaju vašu pogubnu ekonomsku politiku Građanski pokret URA je ponudio svoj program neophodnih ekonomskih reformi, između ostalog i donošenje moratorijuma na dalje zaduživanje države za tekuću potrošnju i zaustavljanje pogubnog rasta javnog duga.Samo odlučnim reformama i domaćinskim vodjenjem javnih finansija Crnu Goru možemo izgraditi kao naprednu, ekonomski stabilnu i prosperitetnu državu u kojoj će građani dostojno živjeti od svog rada", zaključio je Konatar.

Bonus video: