Kongres odlučuje i o sudbini Luke Kotor

Kotorski SDP čvrsto za to da luka ostane u vlasništvu opštine, dok je Brajovićeva struja za Vladinu odluku da se privatizuje
124 pregleda 31 komentar(a)
Ivan Brajović, Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ivan Brajović, Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.06.2015. 05:25h

Pitanje produženja koncesije za upravljanje najvećim preostalim privrednim resursom Kotora - kotorskom lukom, odnosno eventualne privatizacije sada državnog preduzeća „Luka Kotor“ a.d. je visoko među tačkama sporenja oko kojih „pucaju“ odnosi u Socijaldemokratskoj partiji između krila Ranka Krivokapića i tabora na čijem je čelu formalno Ivan Brajović.

Stranački kongres danas u Podgorici treba da odluči ko će od njih dvoje kao predsjednik dalje voditi SDP, što će se indirektno odraziti i na pitanje ko će ubuduće i na koji način gazdovati najprometnijom crnogorskom morskom lukom koja godišnje opsluži blizu 400 kruzera i preko 1.200 jahti, te oko 400 hiljada putnika.

Kotorski SDP, sa izuzetkom predsjednika tog OO, bivšeg ministra pomorstva i saobraćaja Andrije Lompara, ubjedljivom većinom je stao uz aktuelnog lidera stranke Krivokapića.

OO SDP Kotor čvrsto je i na stanovištu da se aktuelno državno preduzeće „Luka Kotor“ a.d. u kome Opština Kotor ima 57 odsto vlasništva, ne privatizuje, već da ostane u rukama lokalne uprave i države.

Vlada je 14. maja preduzeću „Luka Kotor“ privremeno produžila na 120 dana koncesiju za upravljanje lukom, nalažući Ministarstvu saobraćaja i pomorstva koje vodi Brajović da “pokrene odgovarajuće aktivnosti u cilju dodjele koncesije za privredno korišćenje luke Kotor”. To znači nalog da se raspiše tenderski postupak za dodjelu prava upravljanja najvećim privrednim resursom Kotora onome ko Vladi ponudi najbolje uslove.

Da više ne računa ozbiljno na državno preduzeće “Luka Kotor”, Vlada je pokazala još u septembru 2012 kada je usvojila “Predlog koncesionog akta” za luku Kotor gdje pored ostaloga, stoji da budući koncesionar u svojoj ponudi mora da predvidi i obavezu preuzimanja na najmanje 10 godina, svih tada zaposlenih u državnoj firmi “Luka Kotor”.

OO SDP Kotor je na dan kada je Vlada kotorskoj opštinskoj firmi privremeno produžila na 120 dana koncesiju “razmatrao aktuelnu situaciju u kojoj se našla Luka Kotor AD zbog isteka roka dugoročne koncesije za korišćenje luke.”

“OO SDP obavezuje sve svoje članove koji se nalaze na pozicijama odlučivanja o statusu Luke Kotor, a posebno odbornike u SO Kotor, funkcionere i namještenike u lokalnoj i državnoj upravi, da se, u okviru svojih ovlašćenja, maksimalno založe za održavanje većinskog vlasništva Opštine u Luci Kotor AD” stoji u zapisniku sa te sjednice kotorskih socijaldemokrata. Brajović, koji se oglušio o gotovo istovjetne zahtjeve Skupštine Opštine Kotor iz jula 2013, međutim, do danas nije postupio u skladu sa zahtjevom svojih stranačkih kolega u Kotoru.

Brajović nije odgovorio na pitanje „Vijesti” zašto to nije učinio i zbog čega nije preduzeo radnje da državna firma u skladu sa zahtjevom njenog vlasnika Opštine Kotor, zadrži pravo upravljanja nad lukom. On nije odgovorio ni da li je tačno da je američka kompanija „Royal Caribbean Cruises” iskazala namjeru da preuzme gazdovanje lukom Kotor.

Lidera bira 363 delegata, mladi lideri podržali Krivokapića

Kongres SDP-a na kojem će biti izabran predsjednik partije, članovi Glavnog odbora, Nadzornog odbora i Statutarne komisije, biće održan danas u Podgorici.

Na kongresu će 363 delegata birati da li će šef partije ostati Krivokapić ili će novi predsjednik biti Brajović.

Kongres će usvojiti Izvještaj o radu, izmjene Statuta i programsku Deklaraciju.

Juče je deset mladih lidera te partije, kako je iz SDP-a saopšteno, podržalo Krivokapića, navodeći da je on političar sa najvećim međunarodnim ugledom.

Podršku Krivokapiću najavili su predsjednik OO SDP Petnjica Almir Rebronja, šef cetninjskog SDP-a Mirko Stanić, članica Predsjedništva Jelena Mitrović, članovi GO Bojan Zeković i Marin Radojević, Adnan Striković, Šefko Kurpejović i Maja Vukčević, te međunarodni sekretar SDP-a Ivan Vujović, potpredsjednik opštine Budva Ljubo Filipović.

Bonus video: