Kongresmen prijeteći tražio da se pomiluju optuženi u slučaju "Orlov let"

Tražio preko bivšeg premijera Željka Šturanovića, da predsjednik Crne Gore Vujanović pomiluje optužene za terorizam dok je suđenje u toku
493 pregleda 0 komentar(a)
Orlov let, Foto: Arhiva "Vijesti"
Orlov let, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 28.08.2011. 08:27h

Član američkog Kongresa tražio je, preko bivšeg premijera Željka Šturanovića, da predsjednik Crne Gore Filip Vujanović pomiluje optužene za terorizam, uhapšene u akciji „Orlov let“, piše u depeši koju je Vašingtonu poslala Ambasada SAD u Podgorici u junu 2007. godine.

Osjetljivu ali ne i povjerljivu depešu poslala je tadašnja otpravnica poslova američke Ambasade Marša Barns nakon sastanka sa ministrom vanjskih poslova Milanom Roćenom, sa kojim je razgovarala o raznim temama.

Dokument je objavljen na sajtu Vikiliksa, koji je krajem prošle godine publikovao 250 hiljada američkih depeša. Stejt department nikada nije potvrdio, ali ni demantovao autentičnost objavljenih prepiski.

Barns piše kako je na sastanku sa šefom crnogorske diplomatije pokrenula pitanje slučaja američkih državljana kojima se sudilo zbog podržavanja terorističkih akcija.

Barns dodaje da je Roćen rekao da je razgovor člana Kongresa sa premijerom bio prijeteći i „neprikladan za razgovor sa šefom strane vlade“.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: