Konjević da isplati 250.000: Policijski službenici dobili spor protiv države i MUP-a

Svaki od službenika dobiće u prosjeku od tri do četiri hiljade eura, policajci nešto manje, a inspektori veće iznose
137 pregleda 0 komentar(a)
crnogorska policija, Foto: Boris Pejović
crnogorska policija, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 26.01.2014. 20:41h

Viši sud stavio je konačno tačku na višegodišnji sudski spor, koji su protiv države Crne Gore i Ministarstva unutrašnjh poslova pokrenula 72 policajca i poslicijska inspektora iz Budve i Kotora, presudivši napokon u njihovu korist.

Ministarstvo unutrašnjih poslova, ovom se presudom, koja je ujedno konačna, nakon što je tri puta po istom predmetu Viši sud u protekle četiri godine donosio presudu, obavezuje se da isplati budvanskim i kotorskim policajcima i inspektorima ukupno 250 hiljada eura na ime prekovremenog, noćnog i rada tokom državnih i vjerskih praznika za period od 2006. do 2010.

Revoltirani što im se godinama nije isplaćivalo ono što im je Zakonom o zaradama državnih službenika i namještenika dozvoljeno, policajci, njih 60 iz Budve i 12 kolega iz Kotora, presavili su tabak u februaru 2010, ne sluteći da će pune četiri godine prolaziti kroz pravu sudsku agoniju.

Advokat službenika područnih jednica Budve i Kotra Jovan Pejović potvrdio je za “Vijesti” da je u kotorski Osnovni sud stigla konačna presuda Višeg suda, čime je cijeli slučaj, nakon tri sudska kruga, okončan u korist policajaca i inspektora.

On je napomenuo da je za efikasnost suda naročito zaslužna predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, kojoj su oni napisali urgenciju, nakon čega je Viši sud u rekordnom roku, za nepunih mjesec dana, potvrdio presudu kotorksog Osnovnog suda i time stavljena tačka na dugogodišnji proces.

Kako sada stvari stoje, svaki od službenika dobiće u prosjeku od tri do četiri hiljade eura, policajci nešto manje, a inspektori veće iznose, tako da je ukupna suma koju će MUP morati da isplati svojim dugogodišnjim službenicima oko 250 hiljada eura.

A sve je počelo prije četiri godine, kada su se policajci i inspektori udružili i zajedničkom tužbom ustali protiv države i resornog ministarstva.

Kotorski sud je u ovom sporu u tri navrata donosio presudu u njihovu korist, koju je nakon žalbe Viši sud u dva navrata ukidao, da bi je nedavno potvrdio.

Prvi put, Viši sud je oborio presudu kotorskog Osnovnog suda zbog greške sudskog vještaka koji je pojedina dežurstva pripadnika policije uračunao kao prekovremeni rad, drugi put zbog minulog rada, koji ne poznaje nova sudska praksa. Policajci nikada nijesu imali primjedbe na sud, već na odugovlačenje sudskog spora odnosno na način rada zaštitnika inovinsko-pravnih interesa Crne Gore, koji je podneske dostavljao na samim ročištima i time cijeli sudski tok odugovlačio, a nakon presuda podnosio žalbe.

Zakonom o zaradama državnih službenika i namještenika predviđeno je da im se zarada uvećava po 40 odsto za prekovremeni rad i rad noću i 50 odsto za rad državnim i vjerskim praznicima. Pozitivna presuda za policajce iz Budve i Kotora, nesumnjivo će biti putokaz i za njihove brojne kolege iz ostalih gradova koji su pokrenuli ili namjeravaju da pokrenu tužbe. Slične tužbe pokrenuli i policajci iz Podgorice koji potražuju 155 hiljada eura, kao i njihovih 80 kolega iz Posebne jedinice policije.

Deceniju čekaju stanove

Iako se o službenicima budvanske filijale Uprave policije, u policijskim krugovima govori da su najplaćeniji, odnosno da imaju mogućnosti da zarade više od svojih kolega iz drugih gradova, radeći dodatne poslove u vidu obezbjeđenja i ostalog, stvarna slika nije takva.

Mnogi od policajaca jedva sastavljaju kraj s krajem jer, osim što su im zarade male, uglavnom su podstanari, koji već punu deceniju i po čekaju na stanove. Kako je riječ o službenicima koji su iz drugih gradova došli u Budvu, policajci su ljeti bukvalno prinuđeni da rade na dodatnim poslovima, iako im je to strogo zabranjeno, kako bi obezbijedili egzistenciju.

Iako je Opština još prije osam godina ustupila plac za gradnju zgrade za pripadnike policije, do dana današnjeg nije se odmaklo od stambenih rang-lista. Temelj zgrade nije ni postavljen.

Bonus video: