Konjević: Da su protesti bili mirni ne bi bilo povrijeđeno 29 policajaca i 26 građana

Konjević je kazao da mu je žao što je došlo do takvog raspleta događaja na protestu, ali da je reakcija policije ispred skupštine bila u skladu sa zakonom
134 pregleda 75 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Boris Pejović
Raško Konjević, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.11.2015. 21:19h

Policija je tokom protesta Demokratskog fronta reagovala, u skladu sa zakonom, kada je bila napadnuta, kazao je ministar unutrašniih poslova, Raško Konjević i saopštio da je od 19 lica koja su privedena ili lišena slobode osam bilo sa fantomkama.

Poslanik Socijalističke narodne partije Radosav Nišavić podsjetio je Konjevića da je rekao da su upotrijebljena hemijska sredstva bezbjedna po zdravlje ljudi, i pitao zašto su onda mnogi građani potražili medicinsku pomoć.

On je pitao koja hemijska sredstava su korišćena, i konstatovao da je upotrijebljeno deset puta više od potrebne količine, kao da je na ulicama Podgorice bilo 150 hiljada ljudi.

Nišavić je rekao da korišćena hemijska sredstva mogu izazvati dugoročne zdravstvene probleme, a da nekada može dovesti u životnu opasnost.

„I danas imam pacijente, ja sam plućni ljekar, koju su doživjeli suzavac 1998. godine“.

Konjević je ponovio da protesti nisu bili mirni.

„Da su bili mirni ne bi bilo povrijeđeno 29 policajaca i 26 građana. Odgovornost za održavanje javnog reda i mira snosi organizator preko redarske službe a policija se uključuje kad je narušen javni red i mir u većem obimu“, pojasnio je on.

Konjević je kazao da mu je žao što je došlo do takvog raspleta događaja na protestu, ali da je reakcija policije ispred skupštine bila u skladu sa zakonom.

On je podsjetio da je to ocjena Savjeta za građansku kontroku rada policije, ali i nevladine organizacije koje je vršila monitoring.

„Govorim samo za dešavanja ispred Skupštine, a ostalo je u radu tužilaštva i Centra bezbjednosti Podgorica“, precizirao je Konjević.

Prema njegovim riječima, da nije došlo do napada na policiju, ona ne bi intervenisala.

„I organizator umjesto da pozove građane da se raziđu, kad već ne može da ih kontroliše, on najekstremnijem dijelu šalje poruku da više ne snosi odgovornos. I nakon toga, poslije šest minuta kreće napad“, podsjetio je ministar.

On je ukazao da je jasno šta se oko 22 sata desilo te noći- „izvršen je klasičan napad na pripadnike policije“.

Prema riječima Konjevića, kada se desi narušavanje reda i mira u većem obimu, kad se napadne policija, kad se izda naređenje da će skup biti zabranjen ako se ne prestane sa takvim ponašanjem, nastupaju zakonom predviđeni uslovi za intervenciju.

On je poručio da neće bježati od odgovornosti kao neko ko se bavi javnim poslom.

„Nije mi milo što su se neke stvari desile, žao mi je. Žao je i ubjedljivo najvećem broju pripadnika policije. Sa druge strane, ne možemo sada da žigošemo sve pripadnike policije, samo jer nam je to sada trenutna politička korist“, rekao je Konjević.

Konjević je rekao da je, nakon što su se stekli zakonski uslovi za intervenciju, upotrijebljen suzavac u količinama, koje su shodno procjeni ovlašćenih službenika bili dovoljni da se zaštite oni, da se spriječi napad i neovlašćeni ulazak građana u parlament, i da se izbjegnu druga sredstva prinude.“Koji mogu da izazovi znatno teže posljednice nego što pravi suzavac“.

Ukazao da je to hemijsko sredstvo koje MUP nabavlja u zakonitoj proceduri, izaziva trenutne, a ne trajne zdravstvene posljedice.

Poslanik Demokratske partije socijalista Ljuiđ Škrelja odao je prizanje za reakciju policije, koja je, kako je kazao, sačuvala svoje građane.

On je pitao koliko je uhapšeno i procesuirano onih koji su u noći protesta nosili fantomke i napadali policiju.

Škrelja je ocijenio da su protesti bili antidržavni ali da nisu bili deemokratski, građanski ni politički, jer je jedini politički zahtjev, kako je naveo, bio poziv na nasilan ulazak u Skupštinu.

Konjević je odgovorio da je do sada policija privela ili lišila slobode 19 osoba, od čega za dvije osobe postoji sumnja da su izvršile krivično djelo pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja. On je kazao da su protiv 11 osoba pokrenuti prekršajni postupci za narušavanje javnog reda i mira, a da je za šest lica u toku kriminalistička obrada.

„Od 19 lica koja su privedena ili lišena slobode, osam je bilo sa fantomkama“, odgovorio je on.

Poslanica Demokratskog fronta Jelisava Kalezić pitala je koja medicinska institucija vrši zdravstvenu kontrolu pripadnika Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ), posebno po pitanju mentalnog zdravlja i antidoping kontrolu.

Ona je pitala ko je naredio da se 18.i 14 oktobra zabrani ulazak poslanicima u Skupštinu.

Kalezić je dodala da je 18. oktobra željela da iz pravca Njegoševe ulice uđe u Skupštinu ali da joj nije bilo dozvoljeno.

„Prva sam od poslanika, na sopstevnu inicijativu, preskočila ogradu i stala ispred kordona policije, nakon čega su to uradili ostali. Tako smo stali jer je to bio čin da se iskaže riječenost da poslanici imaju pravo da uđu u Skupštiu i pored policijske zabrane, i da smo prvi na udaru ako bi iz mase bilo nekih incidenata“, dodala je ona.

Prema riječima Kalezić, kad policija ne dozvoljava poslanicima da uđu u parlament, tog trenutka se postavlja pitanje ko je suspendovao Ustav.

„To ne može da se desi. Nema te procjene policije da oni kažu, ući ćemo kuda i kada mi kažemo“, poručila je ona.

Konjević je kazao da su izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjim poslovima dodatno precizirane potrebne medicinske provjere za sve pripadnike policije, kao i da se sprovode redovne kontrole u tom segmentu, svih organizacionih cjelina MUP-a.

On je dodao da su sa Ministarstvom zdravlja razradili metodologiju zdravstvene provjere shodno radnom mjestu i izazovima pripadnika policije.„Zdravsteven provjere se vrše i mogu se jedino vršiti u nadležnim ustanovama“.

„Što se tiče kažnjavanja, od kad sam ministar, za svako lice za koje je u tom periodu dostavljena pravosnažna presuda, koja je podrazumijevala zakonsku obavezu da više ne može da radi u MUP-u sa njim je raskinut radni odnos, po sili zakona“, rekao je Konjević.

On tvrdi da je u tom dijelu ranije, prije njegovog mandata, bilo propusta, „nije se zakon do kraja primjenjivao“.

Konjević je podsjetio da je 22. septembra prije prvog protesta u sektoru Uprave policije obavljen sastanak sa generalnim sekretarom Skupštine, da su donijeti zaključci po kojem je generalni sekretar obavijestio poslanike o režimu budućeg ulaska u zgradu.

Govoreći o tome da su poslanici trebali ući na sporedni ulaz, Konjević je naveo da je to prije VIP ulaz, jer tuda ulaze predsjednik i potpredsjednici i ministri.

On je potvrdio da je tačno da je predsjednik Skupštine bio spreman da dođe i da na taj ulaz uđe sa poslanicima.

Bonus video: