Konjević i Stojanović razgovarali sa predstavnicima Vlade Slovačke

Konjević je ocijenio da će pomoć Slovačke u izradi Šengenskog akcionog plana biti od izuzetnog značaja za Crnu Goru
60 pregleda 1 komentar(a)
slovačka, Foto: MUP
slovačka, Foto: MUP
Ažurirano: 15.11.2013. 19:21h

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević i direktor Uprave policije Slavko Stojanović susreli su se danas u Košicama sa potpredsjednikom Vlade i ministrom unutrašnjih poslova Robertom Kalinakom i predsjednikom Korpusa policije Slovačke Tiborom Gašparom, kojom prilikom je potvrđen izuzetan nivo bilateralnih odnosa dvije zemlje u oblasti unutrašnjih poslova, saopšteno je iz MUP-a.

"Tokom sastanaka, istaknuto je opredjeljenje Slovačke da nastavi podržavati i konkretno doprinositi ostvarivanju strateških ciljeva Crne Gore – integraciji u EU i NATO. U tom kontekstu, posebno je naglašena važnost saradnje crnogorskog i slovačkog MUP-a u procesu implementacije Akcionog plana za pregovaračko poglavlje 24", navodi se u saopštenju.

Konjević je, kako se dodaje, ocijenio da će pomoć Slovačke u izradi Šengenskog akcionog plana biti od izuzetnog značaja za Crnu Goru, s obzirom da je istočna slovačka granica jedan od referentnih evropskih modela za elektronski nadzor i integrisano upravljanje granicom i graničnim prelazima.

"S tim u vezi, ministar Konjević i direktor Stojanović su posjetili granični prelaz Vyšne-Nemecke, na granici sa Ukrajinom, gdje su imali priliku da se upoznaju sa operativnim i taktičkim mjerama koje Slovačka kao država članica Šengen zone sprovodi u cilju očuvanja bezbjednosti granica i sprečavanja ilegalnih migracija", dodaje se u saopštenju.

Konjević i Stojanović, kako se navodi, dogovorili su sa slovačkim kolegama dalje jačanje saradnje u oblasti unutrašnjih poslova, "a u fokusu su bili i mogući zajednički projekti u oblasti vanrednih situacija".

Bonus video: