Konjević: Najbolje da v. d. stanje donese i personalnu promjenu

On dodaje da “ostali aspekti afere moraju u najkraćem roku biti razriješeni u efikasnoj istrazi sa kojom će javnost do detalja biti upoznata”.
2132 pregleda 11 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Luka Zeković
Raško Konjević, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.09.2019. 10:41h

Poslanik Socijaldemokratske partije Raško Konjević odluku Tužilačkog savjeta tumači razumnom.

“Ne može se zanemariti princip objektivne odgovornosti u slučajevima koji su izazvali pažnju crnogorske javnosti. Tužilaštvo bi trebalo da bude temeljna institucija koja promoviše vladavinu prava. Afera u kojoj je učestvovao sekretar državnog dužilaštva, nažalost, šalje užasnu sliku o instituciji. Naravno, pojedinac ne smije biti slika cijele institucije i znam da je tamo veliki broj časnih profesionalaca. Ali upravo zato odgovornost moraju da ponesu oni koji su objektivno odgovorni”, smatra Konjević.

“Čini mi se da bi za insituciju bilo najbolje da v. d. stanje donese i personalnu promjenu, a da ono traje što kraće. Ne može se zanemariti u odlučivanju činjenica da je povjerenje javnosti u tužilaštvo, nakon svega, na niskom nivou. Ako se tome doda činjenica da su predstavnici tužilaštva promijenili praksu i odbili da učestvuju u radu skupštinskih radnih rijela na teme koje su od velike važnosti za izgradnju povjerenja u objektivnost institucija, onda sam uvjeren da su promjene potrebne i neminovne. Time je suspendovana kontrolna i nadzorna uloga parlamenta. Neprimjereno je da se kao nadležni organ ne odazovete pozivu institucije koja vas bira, da tu praksu promijenite samo zato što će vas poslanici pitati šta je sa rezultatima u konkretnom slučaju. Takva manifestacija moći pokazuje da su se objektivni principi i mjera izgubili”, smatra Raško Konjević.

On dodaje da “ostali aspekti afere moraju u najkraćem roku biti razriješeni u efikasnoj istrazi sa kojom će javnost do detalja biti upoznata”.

"Jedino tako može se pokušati povratiti povjerenje običnih graćana i javnosti. Ne služe institucije eliti, nego narodu da mu obezbijede pravdu i jednako postupanje pred zakonom. Samo se treba zapitati da li bi i u jednoj zemlji EU bilo moguće ne imati objektivnu odgovornost u ovakvim situacijama”, navodi on.

Bonus video: