Konjević pita ko je Mugoši dao dozvolu da položi vijenac u Kamniškoj Bistrici

Vujanović imao konsultacije u Vladi i MVPEI o polaganju vijenca, kaže Duško Marković
177 pregleda 17 komentar(a)
Raško Konjević, Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Raško Konjević, Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.06.2015. 18:48h

Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) treba da sačini informaciju o odluci ambasadora u Sloveniji Miomira Mugoše da položi vijenac na spomen obilježje u Kamniškoj Bistrici gdje su partizani 1945. likvidirali pripadnike četničkog pokreta i civile bez suđenja.

Na predlog ministra unutrašnjih poslova Raška Konjevića, vladine komisija za politički sistem i za ekonomsku politiku zaključile su da MVPEI treba da im dostavi informaciju o aktivnostima koje je “mimo instrukcija Ministarstva” preduzeo ambasador u Sloveniji.

Iz ministarstva vanjskih poslova, koje vodi Igor Lukšić, ranije su izbjegli da jasno odgovore da li je Mugoši dato odobrenje da položi vijenac.

Iz ministarstva je tada rečeno da je u ukupnom državnom djelovanju prepoznatljiva izrazita afirmacija antifašizma:

"Mugoša je položio vijenac na spomen-obilježje u Kamniškoj Bistrici, čime je Crna Gora još jednom pokazala civilizacijski odnos i poštovanje prema nevinima", saopšteno je tada.

Uz Mugošu, vijenac je položio i izaslanik crnogorskog predsjednika Dražen Miličković. Mugoša je tada kazao da je neprihvatljivo praviti reviziju istorijske istine, ali da je uvijek civilizacijski iskazati odnos prema nevinima. Istog dana, na spomen-obilježju postradalih i kapeli pomolio se i mitropolit SPC Amfilohije.

Potpredsjednik Vlade Duško Marković rekao je juče da priče o polaganju vijenca formalno nije bilo na dnevnom redu Vlade, ali da je šef države imao konsultacije u vezi sa tim pitanjem.

"Imao je konsultacije u Vladi i MVPEI tim povodom. Mislim da se pošlo od činjenice koja je zacrtana u dokumentima i rezolucijama Savjeta Evrope i EU, da se pođe od osnovnog civilizacijskog polazišta da se treba pokloniti svim nevinim civilnim žrtvama. Mislim da je ovaj čin imao za cilj da promoviše novu dimenziju crnogorskog društva, zasnovanu na civilizacijskim vrijednostima, da treba oprostiti i gledati u budućnost", kazao je Marković na TV Atlas.

Bonus video: