Konjević: Prijedlog vladajuće koalicije je fer ponuda

„Za SDP su bila i biće prihvatljiva samo ona rješenja koja su u skladu sa Ustavom i naslonjena na odrednicu da je službeni jezik u Crnoj Gori crnogorski“, poručio je Konjević
0 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Arhiva Vijesti
Raško Konjević, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 06.09.2011. 18:20h

Prijedlog koji je usaglašen u koaliciji Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP) da naziv nastavnog predmeta bude crnogorski/srpski, bosanski, hrvatski, fer je ponuda, ocijenio je potpredsjednik socijaldemokrata Raško Konjević.

On je agenciji MINA kazao da je to fer ponuda koja je u potpunosti usklađena sa ustavnim rješenjem o službenom i jezicima u službenoj upotrebi, i obezbjeđuje izučavanje crnogorskog jezika kao takvog.

„Za SDP su bila i biće prihvatljiva samo ona rješenja koja su u skladu sa Ustavom i naslonjena na odrednicu da je službeni jezik u Crnoj Gori crnogorski“, poručio je Konjević. On je kazao da u SDP-u očekuju da će izborni zakon u srijedu biti usvojen, jer su se oko njega usaglasile i potpisale ga partije i vlasti i opozicije.

U SDP-u, kako je naveo Konjević, vjeruju da će opozicija odoljeti različitim sugestijama koje dobija, jer one nijesu u interesu Crne Gore

„Nakon više nego fer prijedloga o nazivu predmeta, neglasanje opozicije o izbornom zakonu bila bi samo potvrda da njihov cilj nije dogovor uz poštovanje Ustava, nego opstrukcija nastavka evropskih integracija Crne Gore“, smatra Konjević.

On je kazao da je prijedlog vladajuće koalicije prihvatljiv jednom dijelu opozicije, i da su oni to javno saopštili. „Tako da se nadamo da će i ostale partije uvidjeti potrebu da se dogovaramo samo u okvirima Ustava i zakona, afirmišući evropske integracije kao ključni državni cilj“, dodao je Konjević.

U SDP-u, kako je naveo, vjeruju da će opozicija, ipak, odoljeti različitim sugestijama koje dobija, jer one nijesu u interesu Crne Gore. „A ostajemo otvoreni da u procesu pregovora razgovaramo o svim pitanjima koja su važna za crnogorsko društvo i tražimo rješenja u interesu države i građana“, poručio je Konjević.

Bonus video: