Konstitutivnu sjednicu SO Kolašin mogla bi zakazati Vlada

Nosioci izbornih lista DF, SNP i koalicije “Evropsko lice Kolašina” to su još 10. jula i zvanično tražili od Vlade, jer Šuković nije zakazivao sjednicu
69 pregleda 0 komentar(a)
Opština Kolašin, Foto: Arhiva "Vijesti"
Opština Kolašin, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 26.08.2014. 19:16h

Iako je Opštinska izborna komisija (OIK) Skupštini Opštine Kolašin dostavila izvještaj o lokalnim izborima, još nije izvjesno kada će i kako biti zakazana konstitutivna sjednica lokalnog parlamenta. Iz skupštinske službe juče nije bilo moguće saznati da li će to uskoro učiniti bivši predsjednik parlamenta Mile Šuković.

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, prvu sjednicu SO saziva predsjednik iz prethodnog saziva, najkasnije 30 dana od održavanja izbora. Izbori u Kolašinu su zvanično okončani 23. avgusta, zbog odbijanja članova opštinske komisije iz DPS-a i Grupe birača koje vodi Šuković, da potpišu zapisnik o konačnim rezultatima.

Prema Zakonu o lokalnoj samoupravi, ukoliko konstitutivnu sjednicu ne sazove predsjednik SO, to može učiniti Vlada. Zbog toga iz opozicionih partija očekuju da, tri mjeseca nakon izbora, bude zakazana sjednica SO. Nosioci izbornih lista DF, SNP i koalicije “Evropsko lice Kolašina” to su još 10. jula i zvanično tražili od Vlade, jer Šuković nije zakazivao sjednicu. Đuro Milošević iz SNP-a smatra da bi konstitutivna sjednica mogla da bude održana najkasnije za 10 dana.

“Očekujemo da sjednicu zakaže ili Vlada ili Šuković. S obzirom na to da su utvrđeni konačni rezultati, a Opštinska komisija, kako je i naložila DIK, izvještaj poslala SO. U narednih nekoliko dana trebalo bi da budu objevljeni i u Službenom listu. Nema nijednog razloga da se to dalje prolongira”, kazao je Milošević.

Prema nezvaničnim informacijama, iz SDP-a bi na mjestu gradonačelnika rado vidjeli nestranačku ličnost

Ranije nezvanične najave da će na kostitutivnoj sjednici opozicija imati zajednički predlog za predsjednika lokalnog parlameta juče u opziciji nijesu željeli da komentarišu. Kako tvrde sagovorinici “Vijesti” detaljniji dogovori o raspodjeli funkcija u izvršnoj vlasti, očekuju se tek nakon konstitutivne sjednice.

U SDP-u su do sada odbijali mogućnosti da na čelo Opštine bude imenovan Milošević ili Aleksandar Dožić iz DF-a, jer su na različite načine učestvali u izvršnoj vlasti DPS-a i grupe građana.

Prema nezvaničnim informacijama, iz SDP-a bi na mjestu gradonačelnika rado vidjeli nestranačku ličnost. Iz DF-a i SNP-a su nedavno “Vijestima” kazali da ni to neće biti “kamen spoticanja” u pregovorima sa koalicijom SDP i Pozitivne.

Bonus video: