Kontrolno saslušanje Stankovića, Katnića i Pažina 10. februara

SNP je predložila da tema kontrolnog saslušanja bude primjena u praksi i efekti novih instituta predviđenih ZKP-om - sporazum o priznanju krivice i svjedok saradnik, kao i primjena Zakona o specijalnom tužilaštvu, s posebnim osvrtom na model izbora šefa specijalnog istražnog tima
2 komentar(a)
Ivica Stanković, Foto: Savo Prelević
Ivica Stanković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 28.01.2016. 13:14h

Članovi Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu kontrolno će saslušati 10. februara čelnike Tužilaštva i člana Vlade u vezi sa primjenom novih instituta predviđenih Zakonikom o krivičnom postupku (ZKP).

Članovi odbora saslušaće vrhovnog državnog tužioca Ivicu Stankovića, glavnog specijalnog tužioca Milorada Katnića i ministra pravde Zorana Pažina.

Predlog za kontrolno saslušanje inicirala je Socijalistička narodna partija (SNP).

SNP je predložila da tema kontrolnog saslušanja bude primjena u praksi i efekti novih instituta predviđenih ZKP-om - sporazum o priznanju krivice i svjedok saradnik, kao i primjena Zakona o specijalnom tužilaštvu, s posebnim osvrtom na model izbora šefa specijalnog istražnog tima.

Poslanica SNP-a Snežana Jonica kazala je ranije da je neophodno kontrolno saslušanje Stankovića, Katnića, i Pažina kako bi se upoznali sa tačnim informacijama o zaključenim sporazumima o priznanju krivice i njihovim efektima, o dosadašnjoj primjeni instituta svjedoka saradnika i ograničenjima i dometima tog instituta, ali i eventualnom potrebom za promjenu zakonskih normi.

Prema riječima Jonice, javnost i Odbor moraju biti upoznati sa preciznim informacijama o tome čime se rukovodilo Tužilaštvo prilikom sklapanja sporazuma, što je tačna njihova sadržina, koja je zaprijećena kazna za djela koja su predmet sporazuma.

"Mora se znati gdje ide novac od sporazuma i na osnovu čega i kako je utvrđen njegov iznos u sklopljenim sporazumima", kazala je Jonica.

Bonus video: