Koprivica: DPS neskriveno želi kontrolu sudstva i tužilaštva

"DPS pokušava da revidira prethodni stav i da nazadnim rješenjima uspostavi potpuno kontrolu nad funkcionisanjem Državnog tužilaštva"
755 pregleda 2 komentar(a)
Momo Koprivica, Foto: Demokratska Crna Gora
Momo Koprivica, Foto: Demokratska Crna Gora

Predlog DPS-a da se Vrhovni državni tužilac i članovi Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika biraju prostom većinom u Skupštini Crne Gore, predstavlja nazadno rješenje kojim se direktno gazi princip nezavisnosti sudske vlasti, ocijenio je poslanik Demokratske Crne Gore Momo Koprivica.

Kazao je da ovakvim zalaganjima "DPS želi da potpuno zadrži kontrolu nad radom državnih tužioca i time obezbjedi zaštitu svojih interesa".

"Koliko je ovo rješenje nazadno, potvrđuje i činjenica da DPS sam sebe demantuje i potire ono što je Ministarstvo pravde objavilo na ovu temu još dok je na njegovom čelu bio Duško Marković. U dokumentu "Analiza potrebe izmjene Ustava u odnosu na jačanje nezavisnosti pravosuđa" iz 2011. godine, navedeno je da "prosta većina čini Državno tužilaštvo direktno zavisnim od političke većine u Skupštini". Ovakvoj konstataciji se ne mora ništa ni dodati niti oduzeti. Dakle, DPS sada pokušava da revidira prethodni stav i da nazadnim rješenjima uspostavi potpuno kontrolu nad funkcionisanjem Državnog tužilaštva", saopštio je Koprivica.

Dodao je i da je predsjedniku Sudskog savjeta mandat istekao 2. jula 2018. godine.

"U istom dokumentu Ministarstva pravde iz 2011. godine navedeno je: "Neophodno je obezbijediti da dužnost predsjednika Sudskog savjeta vrši nepristrasno lice koje nije blisko političkim partijama". Nakon toga, prvo lice koje je izabrano na tu javnu funkciju bilo je dugogodišnji poslanik DPS-a, potpredsjednik Vlade i ministar bez portfelja u ime te partije, kao i visoki funkcioner ove partije. Četvorici članova Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika istekao je mandat 2. jula 2018. godine. Mandat im je "produžen" do izbora novih članova, neustavnom izmjenom i dopunom Zakona o sudskom savjetu i sudijama. Naime, član 127 Ustava propisuje, pored ostalog, i da mandat Sudskog savjeta traje 4 godine. To je imperativna norma i neposredno primjenljiva ustavna norma koja se primjenjuje bez ikakve zakonske razrade i kao takva nije posredovana zakonom kojim se reguliše isključivo ono što je definisano članom 16 Ustava".

Koprivica je naveo i da se broj neriješenih sudskih predmeta uvećava.

"Tako je na kraju zadnjeg izvještajnog perioda (za 2018. godinu) bilo čak 38.971 neriješenih sudskih predmeta što je za za 6.658 neriješenih predmeta više nego 2016. godine. Dakle, nije problem sadržina normi Ustava Crne Gore u ovom dijelu, već njihovo kršenje, a najgrublji oblik tog kršenja je izbor predsjednice Vrhovnog suda po treći put. Funkcija predsjednika Vrhovnog suda se ovim pretvara u zanimanje jedne osobe. Ovim se obesmisljava i ustavna norma o sprečavanju koncentracije personalne moći".

Poslanik Demokrata ističe da DPS "neskriveno želi kontrolu sudstva i tužilaštva".

"Namjerava da sa istomišljenicima popuni institucije sa ciljem da budu zavisne od trenutne vlasti. Zato su ovakva rješenja neprihvatljiva, štetna i nazadna", zaključio je Koprivica.

Bonus video: