Koprivica: DPS prepoznat po podređivanju državnih resursa partiji

Koprivica je rekao da se "kroz sistem doniranja novca DPS-u peru se i biografije, pa se tako pravni i moralni prestupnici drže u šaci i kao takvi navode na izborni kriminal za račun DPS-a."
1156 pregleda 3 komentar(a)
Momo Koprivica, Foto: Demokrate
Momo Koprivica, Foto: Demokrate

Potpredsjednik Demokrata, Momo Koprivica kazao je da je Demokratska partija socijalista prepoznata po "podređivanju državnih resursa partiji, kao i po kriminalnom porijeklu svojih finansijskih preimućstava u odnosu na ostale sudionike političke scene, što naročito do izražaja dolazi u predizbornom periodu."

"O tome ubjedljivo svjedoče i brojke. Samo u prethodnim izbornim kampanjama, od 2016. godine, DPS, samo po osnovu donacija fizičkih lica, prihodovao je čak 1.239.827 eura, a svi ostali 150.000, od čega SD 70.000 eura. Jasno je da DPS animira donatore koristeći državne mehanizme. Jasno je i šta znači "institucionalna prednost". Da li je to ravnopravnost? Jesu li to fer uslovi", pitao je Koprivica.

On je rekao da pritom, "nisu zanemarljiva ni sredstva koja, u iste svrhe, DPS dobija iz crnih fondova. "

"Tako je najizdašniji prijavljeni donator DPS-a pravosnažno osuđeni falsifikator novca što govori o vrhuncu kriminalizacije tokova novca DPS-a. Pravosnažno osuđena lica za krivično djelo sa elementom korupcije i organizovanog kriminala doniraju DPS-u suprotno zakonu. Takve pojave su Demokrate, sa dokazima, i procesuirale. Za donaciju DPS-u se dobija cijela paleta pogodnosti: ugovori o javnim nabavkama, koncesije, zakup državnih dobara, atraktivne državne lokacije i subvencije. Primjer je perjanica DPS-a iz Nikšića, Ranko Jovović, koji je 18. 8. 2016 godine donirao novac DPS-u, a nakon sedam dana dobio subvenciju za zapošljavanje u visini od 350.000 eura. Isto tako i donator DPS-a, Hilmija Franca, tog dana dobija 560.000 eura iste subvencije, a nakon 6 dana donira novac DPS-u. DPS biznismeni krše zakonske zabrane doniranja u vrijeme koje prethodi ili je tokom trajanja javnih nabavki. Demokrate su podnijele prijave ASK-u protiv Ranka Jovovića, Hilmije France i Ljubomira Kočovića, uz kompletnu dokaznu građu. ASK još ne postupa po prijavama, što govori da je ta institucija obična alatka u rukama DPS-a", saopštio je Koprivica.

Koprivica je rekao da se "kroz sistem doniranja novca DPS-u peru se i biografije, pa se tako pravni i moralni prestupnici drže u šaci i kao takvi navode na izborni kriminal za račun DPS-a."

"Primjer je prvo pravosnažno osuđeno lice za mobing, a inače bivši načelnik komunalne policije u Nikšiću. Uzgred rečeno, to lice je 2016. godine pravosnažno osuđeno za koruptivno krivično djelo, a nakon toga, suprotno zakonu, doniralo novac DPS-u i to u tri navrata. Demokrate su i njega procesuirale. Jasno je da je sistem doniranja novca partijama, zahvaljujući DPS-u, doživio totalnu kompromitaciju. Afera „Koverta“ je kompromitovala cjelokupan institucionalni okvir, a u učesnik tog degutantnog bezakonja, Slavoljub Stijepović, još je na mjestu generalnog sekretara Predsjednika Crne Gore. U Crnoj Gori je zaključeno 8921 radnopravnih ugovora u institucijama i javnom sektoru u toku izbornih kampanja od 2016 godine. Godišnje se broj fizičkih lica kojima se isplaćuje novac iz tekuće budžetske rezerve kreće od nevjerovatnih 4.645 do još nevjerovatnijih 6.662, a u prosjeku im se, tako, daleko od očiju javnosti i bez jasnih mjerila isplati po 564 eura. Godišnje, to dostigne frapantan iznos od 3.325.927 eura. To je paralelni poredak i mašina za glasove DPS-a koja se puni novcem svih građana, kao poreskih obveznika", rekao je Koprivica.

Koprivica je dodao da Opština Nikšić proglašava podatke o zapošljavanju tajnim, "krijući tako drastične zloupotrebe, ali, pritom, bacavši rukavicu u lice nadležnim institucijama."

"U javnim preduzećima, čiji je ona osnivač, troškovi po osnovu ustupanja radnika 2016. godine su bili i po čak 17 puta veći nego u godinama kad nema izbora. Uoči lokalnih izbora u Andrijevici, 2016. godine čak 197 lica je dobilo jednokratnu socijalnu pomoć, te jasno postaje šta je uzrok nagle "socijalne ugroženosti" tačno pred izbore. Na kraju totalne kompromitacije državnih institucija dolazi afera „Stanovi“, koja je ne samo budžetska korupcija, već i politička i izborna jer se mahom nagrađuju zaslužni menadžeri DPS mašinerije. Ovo su samo neke od činjenica koje govore o zarobljenosti države, a ako se imaju u vidu zloupotrebe IRF-a, zloupotrebe sredstava za ipard like projekte, pomoći iz Egalizacionog fonda opštinama i ostalo jasno proizilazi da je zbog profitnih i izbornih potreba DPS-a, finansiranje političkih subjekata i izbornih kampanja rak-rana crnogorskog društva. A zakon u ovoj oblasti jedan je od najlošijih pravnih akata u sistemu. Reforma u ovoj oblasti jeste jedan esencijalni dio sveobuhvatne izborne reforme. Moramo stati na put ilegalnom finansiranju i finansiranju iz anonimnih izvora i preko trećih lica, zloupotrebama socijalnih davanja i budžetskih sredstava, kao i partijskom zapošljavanju. Zbog svega navedenog, Demokratska Crna Gora je i u ovoj oblasti, ključnoj za proces sveobuhvatne izborne reforme, predložila veliki broj rješenja čijim će se prihvatanjem stati na put ogromnom broju zloupotreba i omogućiti da se u Crnoj Gori glasa, po prvi put, na slobodnim, fer i poštenim izborima", zaključio je Koprivica.

Bonus video: