Koprivica i Šaranović pisali OEBS-u: Opstrukcije od DPS-a, zaobilaze opoziciju

1308 pregleda 5 komentar(a)
Šaranović i Koprivica, Foto: Demokrate
Šaranović i Koprivica, Foto: Demokrate

Članovi Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva Momo Koprivica i Danilo Šaranović uputili su danas otvoreno pismo delegaciji OEBS-a u Crnoj Gori.

Sadržaj pisma prenosimo u cjelosti:

“Osjećamo potrebu da vas kao predstavnici najjače opozicione partije koja predvodi proces izbornih reformi u Crnoj Gori upoznamo sa pokušajem opstrukcije od strane Demokratske partije socijalista, kao i očiglednim zaobilaženjem cjelokupne opozicije koja učestvuje u radu Odbora za sveobuhvatnu reform izbornog i drugog zakonodavstva (u daljem tekstu: Odbora).

Naime, na posljednjoj sjednici Odbora, koja usljed nedostatka kvoruma nije održana, predsjednik Odbora, Branimir Gvozdenović, je članove Odbora i prisutnu javnost, uključujući i medije, nezvanično informisao da je određene materijale u vezi Zakona o izboru odbornika i poslanika uputio ekspertima OEBS/ODIHR.

Ovim putem želimo vas informisati da, ukoliko ste od strane predsjednika Odbora dobili bilo kakve materijale, isti ne predstavljaju zvanične i utvrđene dokumente Odbora. Eventualno slanje materijala na takav način bez saglasnosti Odbora, pa čak i bez razmatranja na samom Odboru, u direktnoj je suprotnosti sa Odlukom o obrazovanju Odbora, Pravilima o radu Odbora i Radnih odbora i Odlukom o organizacionoj strukturi i načinu rada Radnih odbora.

Radi stvaranja vjerodostojne slike o stanju stvari želimo vas upoznati sa nekoliko važnih činjenica zbog kojih vam se obraćamo. Prvo, ni na jednoj sjednici Radnog odbora 1, u čijoj je nadležnosti Zakon o izboru odbornika i poslanika, nije utvrđen dokumenat za slanje sa usaglašenim ili alternativnim rješenjima, ali ni stavljen na glasanje pred članove Radnog odbora 1. Drugo, Radni odbor 1 nikada nije poslao utvrđeni dokumenat Odboru da bi se svi članovi Odbora upoznali sa njim i o istom zauzeli stav. Treće, na Odboru se nikada nije našao utvrđeni dokumenat, niti je bio predmet razmatranja Odbora, a pogotovo ne glasanja. Prema tome, ukoliko je vaša delegacija od strane predsjednika Odbora dobila bilo kakav materijal, osjećamo potrebu da posebno naglasimo da ste na taj način dobili dokumenat u koji članovi Odbora nijesu imali uvid, pa shodno tome, nijesu ni na njegovo slanje mogli dati potrebnu saglasnost. Ne može se zaobilaziti Odbor i ne mogu se kršiti važeća pravila prilikom slanja materijala bilo kome izvan Odbora. Još jednog naglašavamo, ukoliko je predsjednik Odbora posegao za ovakvim činom, želimo vam ovim putem ukazati da je to ništa drugo do dovođenje u zabludu delegacije OEBS-a, ali i to da se radi o direktnoj opstrukciji i aktu bez presedana.

Smatramo da je uloga OEBS-a u ovom procesu više nego dragocjena i shodno tome smo od prvog dana insistirali da se u Briselski plan, i iz njega proisteklu Odluku o obrazovanju Odbora, ugradi kao prioritetan zadatak i implementacija svih preporuka OEBS/ODIHR.

Svakako, smatramo da se OEBS-u trebaju uputiti dokumenti nakon utvrđivanja na Odboru kako bi se ispoštovao i kredibilitet institucije kojoj se obraćamo i pokazala ozbiljnost kroz poštovanje važećih pravila, a sve u cilju dolaska do evropskih i fer rješenja u oblasti izbornog zakonodavstva.”

Bonus video: