Koprivica: Neće se više iz džepa građana vraćati dugovi tajkunima DPS-a

"Krajnje je vrijeme da institucije države počnu da rade u interesu građana, a ne privilegovanih pojedinaca", kazao je potpredjednik Demokrata
1730 pregleda 3 komentar(a)
Koprivica, Foto: Boris Pejović
Koprivica, Foto: Boris Pejović

Poslanik i potpredsjednik Demokrata, Momo Koprivica, podnio je danas u ime Demokratske Crne Gore, u skladu sa članom 44 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, prijavu Agenciji za sprečavanje korupcije (ASK) protiv donatora i funkcionera DPS-a, Ranka Jovovića i kompanija sa kojima je upravljački i svojinski povezan: ,,Comp comerc” d.o.o Nikšić, ,,NTC Logistics” d.o.o i ,,MMK Standard” a.d. zbog kršenja eksplicitnih zabrana koje su propisane pomenutim Zakonom u članu 24, navodi se u saopštenju Demokrata.

"S tim u vezi, priložili smo cjelokupnu i sistematizovanu dokaznu dokumentaciju koja ne ostavlja ni najmanju dilemu i jasno predočava da se radi o flagrantnom bezakonju. Podsjećanja radi, on je suprotno ovom Zakonu donirao novac DPS-u i u zabranjenim periodu zaključio, odnosno njegove kompanije, niz ugovora o javnim nabavkama u vrijednosti od 111.000 eura", kazao je Koprivica

U ovom slučaju, dodaje, povreda Zakona je "toliko jasna i eklatantna da je dovoljno tri minuta da se ona uoči i utvrdi".

"I najlakša misaona radnja je, na bazi tako sakupljene i predočene dokazne dokumentacije, dovoljna za izvođenje zaključka o povredi Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja od strane donatora i funkcionera DPS-a", rekao je Koprivica

ASK do sada, dodaje on, nikad nije postupala u vezi, kako navodi, kršenja ove zakonske norme.

"Smisao te odredbe jeste da se stane na put političkoj korupciji i konfliktu interesa. Njenim kršenjem nastaje tipična politička korupcija u vidu razmjene donacija i javnih ugovora. Kada je riječ o konfliktu interesa, onda se može reći da nema težeg oblika ove pojave od te da jedno lice finansira dolazak na vlast upravo one vlade sa čijim predstavnicima nakon izbora zaključuje javni ugovor", navodi Koprivica i ističe:

"Ako opstane princip DPS-a koji glasi: ,,izdašniji u doniranju, preči u pravu", suočićemo se kao društvo sa definitivnom ekonomskom i moralnom degradacijom. Mora se ukinuti pravo prioriteta tajkuna DPS-a, jer ono sprečava slobodnu i fer konkurenciju bez čega nema funkcionalne ekonomije koja stvara blagostanje za sve. Treba konstatovati da svu političku korupciju funkcioneri i tajkuni DPS-a svaljuju na leđa građana, jer novcem građana kao poreskih obveznika vraćaju dugove svojim donatorima. Sramno je da u uslovima duboke ekonomske i socijalne krize novac obespravljenih građana služi za čašćavanje šačice povlašćenih bogataša koja finansira DPS, a koja svoj uspon može pripisati isključivo privilegijama i dosluhu sa vlašću, a ne nikako svom znanju i preduzetničkom talentu".

Koprivica ističe da bi, ukoliko bi izostala reakcija ASK i drugih nadležnih organa, to imalo sve elemente krivičnog djela "nesavjestan rad u službi".

"Imajući u vidu jasnoću dokaza, štetnost ovih protivpravnih djela, ali i to što smo uočili najviši stepen zabrinutosti javnosti u vezi trošenja budžetskog novca, ozbiljno upozoravamo da ukoliko bi izostala pravilna i pravovremena reakcija Agencije za sprečavanje korupcije i drugih nadležnih organa, to bi imalo sve elemente krivičnog djela nesavjestan rad u službi. Uz to, ne bi bilo tada ni najmanje dileme da je direktor ASK-a uzeo proviziju u ovoj koruptivnoj razmjeni. Van je svake sumnje da ovaj i slični slučajevi kriminalnog i koruptivnog finansiranja DPS-a zaslužuje i da se predstavi svim relevantnim međunarodnim institucijama. Na kraju, poručujemo da je krajnje vrijeme da institucije države počnu da rade u interesu građana, a ne privilegovanih pojedinaca, kako se ne bi više novcem građana vraćali dugovi tajkunima DPS-a", zaključio je Koprivica.

Bonus video: