Koprivica: Ovo su dokazi da je izvještaj o Bečićevom radu lažiran

Navodi Centra su klasična manipulatorsko-kriminalna taktika za nanošenje štete Demokratama u susret lokalnim izborima, poručio je potpredsjednik i poslanik Demokrata, Momo Koprivica
109 pregleda 32 komentar(a)
Ažurirano: 24.04.2018. 21:39h

Demokratska Crna Gora u potpunosti je razobličila sve namjere udruženja za prevare Demokratskog fronta i dokazano je da su svi navodi Centra za akademski integritet klasična manipulatorsko-kriminalna taktika sračunata sa ciljem nanošenja štete Demokratama u susret lokalnim izborima, poručio je potpredsjednik i poslanik Demokrata u Skupštini Crne Gore, Momo Koprivica.

On je kazao da je istraživanje Centra o navodnom plagijatu predsjednika Demokrata Alekse Bečića je lažirano, a da je rad Mice Kozlik "klasičan falsifikat".

"Naime, lažno udruženje Centar za akademski integritet, filijala DF-a, je na svojoj zvaničnoj fejsbuk stranici naveo tvrdnju da su stranice 105-107 Bečićevog rada plagijat stranica 119-122 Kozlikinog rada, a stranice 107-109 Bečićevog rada prepisane iz stranica 122-124 Kozlikinog rada", navodi Koprivica.

Kao prilog za tu tvrdnju, dodaje on, dali su sljedeću fotografiju.

Međutim, ističe Koprivica, Bečić je prva dva paragrafa na strani 106 svog rada citirao iz knjige dr Dragana Lajovića „Korporativno upravljanje kao determinanta konkurentske sposobnosti preduzeća“ sa 138 .strane, i to jasno naznačio u bibliografiji.

Treći i četvrti paragraf strane 106 Bečićevog magistarskog rada, navodi dalje Koprivica, citirani su iz iste knjige, „Korporativno upravljanje kao determinanta konkurentske sposobnosti preduzeća“ od dr Dragana Lajovića sa 139. strane, što je takođe, ističe on, precizno navedeno u bibliografiji.

Strane 107, 108 i 109 Bečićevog rada, napominje Koprivica, za koje se tvrdi da su prepisane iz stranica 122-124 Kozlikinog rada, sadrže citate iz već pomenutog rada dr Lajovića sa 140. i 141. strane, i citati sa te strane su takođe precizno navedeni u bibliografiji Bečićevog rada.

"Međutim, ovo nije kraj. Ovo što ću vam sada predočiti je skandalozno. Kao što ste više puta pročitali i čuli, lažni istraživač navodi sledeće stranice rada Kozlik: 119, 120, 122, 123, i 124, a postavlja se pitanje, a gdje je rad Mice Kozlik?" kazao je Koprivica.

Rad Mice Kozlik, ističe on, postoji samo u elektronskoj formi do 84. stranice.

"Nakon 84. strane nigdje ne možete da vidite rad Mice Kozlik, što se vidi i na fotografiji. Lažni istraživač tvrdi da je rad prepisan baš iz onog dijela kojeg nigdje nema. U dokumentu izvještaja provjere sa Apeiron Univerziteta na samom početku stoji lista dokumenata iz njihovog repozitorijuma u kojem je nađeno navodno preklapanje sa Bečićevim radom. Magistarski rad je prvi na ovoj listi. Rad Mice Kozlik je dodat u repozitorijum tek 15.03.2018. godine", kazao je Koprivica.

To je, kako napominje, mjesec dana prije pres konferencije Centra za akademski integritet.

"Takođe vas podsjećam da je to učinjeno 9 godina nakon što je odbranila svoj rad. Osim ovog prvog linka nigdje na internetu nema njene teze, dok na sajtu privatnog univerziteta koji je javno dostupan stoji samo sadržaj i uvodno poglavlje, dok za sve ostale magistre na tom sajtu je objavljen rad u cjelosti i moguće ga je skinuti", ističe Koprivica.

Kad se Bečićeva teza provjeri putem Turnitina, dodaje on, softver pokazuje linkove na stranama dokumenta koji sadrže isti tekst i ti linkovi vode do rada Mice Kozlik.

"Kada kliknete na taj link i pokušate da skinete rad, dobijete poruku da je dokument izbrisan. Iz ovoga se može samo jedno zaključiti: rad Mice Kozlik je grubi faslifikat sačinjen od organizovane kriminalne grupe dijela Demokratskog fronta i DPS-a koji im je poslužio za izvršenje sledećih krivičnih djela: Lažno prijavljivanje, povreda slobode opredjeljivanja pri glasanju, falsifikovanje i kriminalno udruživanje", ističe Koprivica.

On je podsjetio da Centar za akademski integritet, kako je rekao, uporno ne odgovara na pitanja i zahtjeve medija i NVO da dostavi rad Mice Kozlik.

"Organizovana kriminalna grupa falsifikovanjem rada Mice Kozlik udarila je na lidera najjače opozicione partije u Crnoj Gori. Da li se to još igdje može sresti osim u Crnoj Gori, Somaliji, Gvineji, Gvatemali, da se grubim falsifikatima i udruženim kriminalnim djelovanjem udara na lidera najjače opozicione partije bez reagovanja države?!", rekao je Koprivica.

On je rekao da je dvoje od troje osnivača Centra, Filip Ivanović i Bojana Jokić, odlučilo da napusti organizaciju, navodeći da su zloupotrijebljeni i da traže od MUP-a da ih briše iz registra osnivača ove NVO.

"Đukanoviću su ovog puta ostali samo djelovi DF-a i DPS-a. Vjerujemo i nadamo se da lica koja su napustila ovo udruženje za prevare nijesu učestvovali u činjenju ovih krivičnih djela. Zato ćemo sjutra podnijeti krivične prijave u vezi sa izvršenjem više krivičnih djela protiv Mitra Đukanovića, aktiviste DF-a, Feđe Pavlovića, menadžera kampanje DF-a i protiv NN lica iz vrha DF-a i DPS-a koji su učestvovali u ovim prevarama i falsifikovanju", zaključuje Koprivica.

Galerija

Bonus video: