Koprivica: Proces evropskih integracija samo formalno napreduje

Koprivica navodi problem gomilanja nestručnih i partijski selektovanih kadrova u državnoj upravi,
574 pregleda 1 komentar(a)
Koprivica, Foto: Filip Filipović/PR Centar
Koprivica, Foto: Filip Filipović/PR Centar
Ažurirano: 07.05.2019. 14:36h

Efekti procesa evropskih integracija u Crnoj Gori, Srbiji Bosni i Hercegovini i Sjevernoj Makedoniji nisu zadovoljavajući ni ohrabrujući, niti je proces uspio da afirmiše ustavna opredjeljenja trojne podjele vlasti, i da dovede do balansa među njima, kazao je na današnjem presu izvršni direktor CDT-a Dragan Koprivica.

I u Crnoj Gori, i u navedenim zemljama evidentna je dominacija političkih partija nad institucijama zakonodavne, izvršne i sudske vlasti. Parlamenti, sudovi i tužilaštva još su nedovoljno jaki da bi mogli parirati dominaciji izvršne vlasti, tvrdi on.

Koprivica ocjenjuje da takav politički uticaj onemogućava demokratski razvoj, i stvaranje povjerenja građana i građanki u institucije.

"Ispunjavanje uslova za pristup EU podrazumijeva intenzivnije bavljenje pojedinim oblastima ali ni tu nema značajnijeg napretka. Tako je i pored formalnih napredaka, borba protiv korupcije je slektivna, spora i otežana različitim pritiscima. Povjerenje u izborni proces takođe je sporno, jer neograničenom upotrebom državnih resursa omogućava početnu prednost vladajućim partijama, a rezultati izbornog procesa su osporavani."

Koprivica još navodi i problem gomilanja nestručnih i partijski selektovanih kadrova u državnoj upravi, a sve ovo u krajnjem rezultira gušenjem ambijenta za razvoj kvalitetnijeg novinarstva i medija koji bi trebali da budu brana zloupotrebama, i zaštitnici javnog interesa.

,, U ovakvom okruženju, stvarne reformske snage, bilo da se nalaze u vlasti ili u opoziciji, imaju veoma skućen prostor za djelovanje. Prije svega, teško se odupiru narastajućem populizmu, i ne snalaze se u stvaranju alternativnih ideha za razvoj’’, kazao je Koprivica.

On upozorava na postojanje ekstemnih etno-nacionalističkih grupa koje se aktiviraju uvijek kada se želi usporiti ili zaustaviti process integracija ovog regiona, i koje, jakom propagandom pokušavaju uraditi ono što nisu uspjeli početkom devedesetih.

Koprivica naglašava i značaj održavanja stabilosti u regionu, što treba da bude jedan od ključnih prioriteta politike EU, i ukazuje na značaja balansa regionalne i unutrašnje stabilnosti, koja osim povećanja BDP-a i investicija znači i stvaranje društava koji demokratskim putem mogu rješavati najsloženija unutrašnja pitanja. On dodaje da stabilnost ovog regiona zavisi i od spoljnih faktora , prije svega stabilnosti EU, i da jedino ona može da uspješno i pravilno kanališe Zapadni Balkan.

Da bi se poboljšalo stanje u oblasti ispunjavanja političkih kriterjuma, vlade zemalja regiona moraju da se intenzivnije pozabave ovim pitanjima.

,,Između ostalog Vlade moraju pokrenuti međusobni dijalog kako bi se pronašlo najbolje rješenje za unapređenja u ovim oblastima. Osim toga, ključne institucije moraju se osloboditi uticaja partija ili organa vlasti, i omogućiti stvaranje Sistema koji će počivati na odgovornosti integritetu’,’ zaključuje Koprivica.

Bonus video: