Koprivica, Šaranović i Rudović: Gvozdenović da bez odlaganja zakaže sjednicu - Vijesti.me
UPUTILI ZAHTJEV ODBORU

Koprivica, Šaranović i Rudović: Gvozdenović da bez odlaganja zakaže sjednicu

"Koprivica, Šaranović i Rudović predložili su i dnevni red za ovu sjednicu koji bi trebalo da sadrži: donošenje Odluke o obrazovanju novog radnog odbora i utvrđivanje roka za kodifikaciju izbornog zakonodavstva u jedan zakonski projekat - Izborni zakonik"

Koprivica, Šaranović i Rudović
Koprivica, Šaranović i Rudović (Foto: Luka Zeković)

Poslanici Demokratske Crne Gore Momo Koprivica i Danilo Šaranović, i nezavisni poslanik, Neđeljko Rudović, uputili su Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva Zahtjev za sazivanje vanredne sjednice ovog skupštinskog tijela, saopšteno je danas iz Demokratske Crne Gore.

"Trojica poslanika zahtijevaju da Branimir Gvozdenović ovu sjednicu zakaže bez odlaganja, a najkasnije za 3. decembar 2019. godine. Koprivica, Šaranović i Rudović predložili su i dnevni red za ovu sjednicu koji bi trebalo da sadrži: donošenje Odluke o obrazovanju novog radnog odbora i utvrđivanje roka za kodifikaciju izbornog zakonodavstva u jedan zakonski projekat - Izborni zakonik; donošenje Odluke o utvrđivanju roka u kom su članovi Odbora i pridruženi članovi Odbora dužni da dostave sve zakonske i druge projekte Odboru za sveobuhvatnu reform izbornog i drugog zakonodavstva; donošenje Odluke o utvrđivanju roka u kom su svi radni odbori dužni da Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva dostave konačne predloge utvrđenih rješenja ili sistematizovane predloge članova i pridruženih članova Odbora i predlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore", navodi se u saopštenju Demokrata.

Iz te partije su dodali da podnosioci zahtjeva navode da opozicija ima spremna rješenja, tj. kompletne zakone, od kojih bi svi koji se odnose na izborno zakonodavstvo trebalo da budu objedinjeni jednim pravnim projektom, kakav bi bio Izborni zakonik. 

"Izborni zakonik bi bio ključni zamajac da se izborni procesi u Crnoj Gori, već jednom, počnu odigravati po određenim pravilima koja će garantovati jednaku startnu poziciju za sve sudionike u izbornom procesu. Podnosioci zahtjeva, takođe, mišljenja su da se i Zakon o teriotorijalnog organizaciji mora usvojiti, te da bi svako odugovlačenje smatrali opstrukcijom jer nema opravdanja za činjenicu da je 60% Crne Gore bez adrese. Zbog toga zaključuju da odlaganja i odugovačenja ne smije biti", zaključuje se u saopštenju.


Vidi sve komentare