Koprivica: Znanja NVO sektora niko ne treba da se plaši

Knežević kazao da bi oni učestvovali u radnoj grupi, ali u kojoj ne bi bili predstavnici NVO
100 pregleda 1 komentar(a)
Dragan Koprivica, Foto: Igor Šljivančanin
Dragan Koprivica, Foto: Igor Šljivančanin
Ažurirano: 03.07.2018. 14:26h

Neshvatljivi su motivi poslanika Demokratskog fronta Milana Kneževića da se zalaže da nevladine organizacije ne bude uključene u skupštinsku radnu grupu, jer to sasvim sigurno neće doprinijeti boljem kvalitetu zakonskih rješenja, a time ni boljim uslovima za održavanje izbora, poručeno je iz NVO sektora.

“Ne vidimo niti jedan razlog da se iz ovog procesa isključi znanje. Znanja niko ne treba da se plaši, već da teži da se u procesu reforme čuje što više kvalitetno potkrijepljenih ideja i solucija za rješenje postojećih problema”, kazao je za “Vijesti” izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju Dragan Koprivica.

Dodao je i da bi to bilo suprotno demokratskim pravilima i standardima otvorenosti, te da su se oni već pripremili za početak rada radne grupe.

Poslanik DPS-a Miloš Nikolić kazao je juče za TV Vijesti da je moguće da formiranje radne grupe bude tokom ovog mjeseca i da podržava učešće NVO sektora. To je prihvatljivo i za Socijaldemokratsku partiju.

Knežević je u intervjuu “Vijestima” kazao da bi oni učestvovali u skupštinskoj radnoj grupi u kojoj bi bili samo poslanici, ali ne i predstavnici NVO, za što se zalaže koalicija “Za 21. vijek” (Demokrate-URA).

Iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) napominju da su bili članovi prethodne radne grupe za izmjenu izbornih zakona, upravo na insistiranje opozicije, uključujući i DF.

MANS je, kako su kazali iz ove NVO, dokumentovao konkretne slučajeve koji su pokazali da je afera “Snimak” sprovedena i u praksi i otkrili na desetine hiljada fantoma u biračkom spisku. Dodali su i da su dali više predloga za izmjene Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja nego sva tadašnja opozicija zajedno i da je zahvaljujući njima “režim izgubio bar neke mehanizme za kupovinu glasova”.

“Umjesto da pokušaju okupiti sve koji mogu doprinijeti popravljanju izbornog zakonodavstva, pojedini predstavnici DF-a vode politiku samodestrukcije. Međutim, na taj način vrše destrukciju i cijelog izbornog procesa, jer lošiji izborni zakoni odgovaraju samo onima koji kupuju glasove i manipulišu biračkim spiskom”, kazali su iz MANS-a.

Iz koalicije “Za 21. vijek” su napomenuli da je DF prvo odbio, pa prihvatio njihov plan i da je vjerovatno po srijedi dogovor sa DPS-om.

“To su jednojajčani blizanci koji su spremni da sabotiraju svaki zdravorazumski korak naprijed u dijelu stvaranja uslova za fer i poštene izbore, jer u takvim uslovima DPS i njihovi pomagači iz DF-a bi bili na političkim marginama”, ocijenili su iz koalicije.

Dodali su da poruka Kneževića da za NVO nema mjesta u radnoj grupi slična onima koje šalje Milo Đukanović.

“Za nas je civilni sektor veoma bitan, jer su pojedine NVO pokazale mnogo više truda i angažovanosti u djelu stvaranja uslova za demokratske i poštene izbore od višedecenijske opozicije,” poručili su iz Demokrata i URA.

Bonus video: