Kovačević: Đukanović od EU bježi na istok

“Mora se napustiti pozicija publike i omogućiti da se građani osjećaju subjektima od kojih zavisi kako će se promjene dešavati”, rekao je Lekić
0 komentar(a)
Ažurirano: 12.01.2012. 20:07h

Crna Gora ne smije izaći iz evropskih integracija, jer bi to bilo pogubno za narod i državu, poručio je profesor na rimskom Univerzitetu Miodrag Lekić.

On je, govoreći na tribini “Svijet 2012. – Spasavanje Titanika”, istakao da je jedini način za suštinski zaokret u Crnoj Gori promjena svijesti, uvjeren da do promjene vlasti može doći ako se postigne stanje u kojem građani neće biti publika koja će samo posmatrati predstave vlasti.

“Mora se napustiti pozicija publike i omogućiti da se građani osjećaju subjektima od kojih zavisi kako će se promjene dešavati”, rekao je Lekić.

Navodeći kako je glavni rezon stabilne vlasti taj što se opozicija ne konstituiše kao kredibilan faktor, Lekić je, pojašnjavajući naziv tribine za koju je motiv bilo obilježavanje sto godina od potonuća Titanika, rekao da su na čuvenom brodu potonuli i oni koji su imali kabinu prve klase.

Integracije sa Azerbejdžanom

Odgovarajući na pitanje “Vijesti” šta bi trebalo preduzeti kako Crna Gora, na stotu godinu potonuća broda ne bi završila baš kao Titanik, profesor crnogorskog Univerziteta Filip Kovačević je kazao kako Milo Đukanović ne integriše Crnu Goru sa Evropskom unijom, već Azerbejdžanom.

“Koja je autoritarna država. Tamo je opozicija u zatvorima, izbori su konstantno pokradeni. Koliko se god govorilo da zapad podržava Đukanovića, oni ne žele da ga vide u politici, zato se on orjentiše na istok”, naglasio je Kovačević.

Govoreći o ideji nadstranačke unije, on je kazao da bi to predstavljalo civilizacijski iskorak, te da bi ona trebala značiti koordinaciju alternativnih snaga.

“Sada moramo da se ponašamo kao da je tek počeo da pada Berlinski zid i gledamo kako je to bilo u Bugarskoj i Rumuniji, iako Rumunija nije baš najbolji scenario za Crnu Goru”, kazao je Kovačević.

On je istakao da je u Crnoj Gori primjetno raspirivanje vjerskih i nacionalnih tenzija, što je posljednja linija odbrane, gdje bi DPS trebalo da nastupi kao pomiritelj dvije zavađene strane.

Ne želeći da predviđa šta će se desiti u ovoj godini, novinar Marko Milačić istakao je da bi želio da se Crnoj Gori dogodi “defamilizacija”, kako bi se porodica koja je uzurpirala državu skinula sa vlasti i leđa građana.

“Mora se formirati nadstranački pokret koji bi okupio slobodne intelektualce, pojedince, studente… Volio bih da ovo bude godina ozbiljnosti opozicije, jer ona treba da bude glavna poluga za svrgavanje vlasti”, kazao je Milačić.

Uljarević: Prvo opozicija mora da se promijeni

Ocjenjujući da u jednom dijelu opozicije postoji saradnja sa režimom, Milačić je kazao da SNP predstavlja “više bolesno tkivo opozicije”, u kojem se krije dio našeg problema. “I oni se najmanje zalažu za svrgavanje vlasti”, rekao je Milačić.

Direktorica Centra za građansko obrazovanje Daliborka Uljarević kazala je da ne vjeruje da u Crnoj Gori može doći do opozicionog, kao ni jedinstva širih društvenih snaga.

Ona je uvjerena da je vrijeme da se promjene dese i u samoj opoziciji. “Bilo bi konstruktivno kada bi se opozicija elementarno demokratizovala. Oni konstantno bilježe pad, koji će se nastaviti ako nešto ne učine na sopstvenoj izgradnji”, zaključila je Uljarević.

Galerija

Bonus video: