Kovačević: Neko krade 800.000 eura

Tvrdeći da tih 800.000 eura „neko krade“, Kovačević je zahtijevao objašnjenje zašto su uzimana sredstva od kapitalnog dijela budžeta
64 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.12.2011. 18:10h

Centralnu javnu raspravu o rebalansu finansijskog budžeta Gradske opštine Golubovci, koji je sa 2.630.929 smanjen na 2.389.470 eura, obilježila je rasprava između odbornika SDP Miodraga Kovačevića i predsjednika GO Dušana Radonjića da li je trebalo 800.000 eura, namijenjenih za ugrožene u poplavama, uvrstiti u rebalans budžeta.

Tvrdeći da tih 800.000 eura „neko krade“, Kovačević je zahtijevao objašnjenje zašto su uzimana sredstva od kapitalnog dijela budžeta, ako su postojale donacije koje su bile namijenjene za ugroženo stanovništvo.

Radonjić je odgovorio da planom za ovu i prethodnu godinu nijesu bila predviđena sredstva za tu namjenu, ali su, kada je do poplava došlo, morali odgovoriti na potrebe građana.

"Ako moram kao građanin da biram između kapitalnih investicija ili mještana koji su ugroženi, izabraću da pomognem stanovništvu", rekao je Radonjić.

Odbornik DPS-a Predrag Anđušić smatra da je „manje bitno da li je novac za pomoć ugroženom stanovništvu uzet iz kapitalnog ili operativnog dijela budžeta“, već da je važnije bilo pomoći mještanima i „dati im koru hljeba“.

Sredstva ne bi trebalo da "idu" kroz budžet

I odbornik SDP–a Nebojša Matović istakao je da sredstva koja su data građanima zbog poplava ne bi trebalo da „idu“ kroz budžet niti da se od njega oduzimaju, te da bi trebalo da se u finansijski plan preventivno uvrste sredstva za tu namjenu.

"Drugi način ne postoji. Ako smatrate da treba, vi u parlamentu djelujte amandmanski da se Zakon o finansijama mijenja",kazao je Radonjić.

Podsjećajući na predviđene, a nerealizovane projekte, Matović je kazao da bi prioritet Gradske opštine morao biti put od Vukovačkog mosta do Mataguža.

Svađa bez razvoda

Razmjena mišljenja koalicionih partnera Radonjića (DPS) i Kovačevića (SDP) je odbornika PzP Aleksandra Kojičića podsjetila na turske serije, “gdje se Oguz i Asi svađaju, ali se ne razvode“.

Kojičić je predložio da se od sredstava predviđenih za konzervaciju sportske hale na Beglacima, uzme dio novca kako bi se završio vrtić u Golubovcima, na kojemu su radovi u završnoj fazi.

Odbornika PzP je zanimalo i koliko ostvarenje rebalansiranog budžeta očekuju u GO i da li Pošta, MUP, Radio Zeta i ostali koji koriste prostorije zgrade u kojoj je smještena i GO, a koja je pod nadležnošću Agencije za izgradnju, plaćaju kiriju, poreze i imaju li odvojena brojila. Ističući da očekuje da će sredstva biti utrošena za „nekoliko procenata ispod maksimuma“, Radonjić je naveo da tražene podatke mogu dobiti od Poreske uprave.

Galerija

Bonus video: