Kovačević: Nema demokratije bez lustracije u politici i sudstvu

On tvrdi da bi pred sudom trebalo da se nađu "lažni predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i njegova pučistička družina"
2 komentar(a)
Filip Kovačević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Filip Kovačević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 20.08.2013. 09:22h

Prekršajna prijava protiv novinara Marka Milačića i njegovo pozivanje na sud je napad na slobodu govora, ocijenio je univerzitetski profesor Filip Kovačević.

Kovačević je kazao da se radi o samo jednom u nizu napada na slobodu govora, nenasilnog okupljanja i izražavanja demokratskih političkih ubjeđenja "koje već duži niz godina protiv hrabrih boraca za pravdu i istinu sprovodi u djelo kriminalizovani režim Mila Đukanovića."

"Pristajući da igraju uloge uslužnog „servisa" autoritarne klike na vlasti, policija i sudstvo su po ko zna koji put dokazali da ne žele da rade u javnom interesu svih građana i građanki Crne Gore. Time su takođe dali do znanja ne samo domaćoj nego i međunarodnoj zajednici da demokratske Crne Gore neće i ne može biti do god se u policiji i sudstvu ne sprovede temeljna lustracija i odstrane svi kadrovi koji su postali produžena ruka korupcije i režimskog kriminala", ističe Kovačević.

On tvrdi da bi pred sudom trebalo da se nađu "lažni predsjednik Crne Gore Filip Vujanović i njegova pučistička družina", koje optužuje da su prekršili Ustav Crne Gore i prekrojili volju građana na predsjedničkim izborima.

"Oni su ti koji moraju osjetili blagorodno dejstvo pravde, i taj dan je sve bliži, što i sami vrlo dobro znaju. A Marko Milačić i svi oni koju su marširali za slobodu do Cetinja kako bi izrazili protest zbog protivustavnog djelovanja vlasti i gaženja demokratskih principa su heroji savremene Crne Gore. Njih je mnogo važniji sud, sud Istorije, odavno oslobodio", zaključuje Kovačević.

Milačić, organizator “Marša protiv mafije”, dobio je poziv da se, po prijavi cetinjske policije, javi 22. avgusta područnom organu za prekršaje Cetinje zbog povreda Zakona o javnim okupljanjima.

Bonus video: