"Koverat" ljulja vlast u Zeti

Podnosioci inicijative za održavanje vanredne sjednice su DF, SNP i URA, a potpis za inicijativu dale su i Demokrate
10835 pregleda 11 komentar(a)
Duško Knežević i Slavoljub Stijepović, Foto: Printscreen, Printscreen
Duško Knežević i Slavoljub Stijepović, Foto: Printscreen, Printscreen

Opozicioni odbornici u Skupštini opštine u okviru Glavnog grada - Golubovci zatražili su od predsjednika Skupštine opštine Ratka Stijepovića da zakaže vanrednu sjednicu na kojoj bi se raspravljalo o aferi "Koverat" i na kojoj bi zatražili ostavke funkcionera DPS-a, aktera afere.

Ako Stijepović ne zakaže sjednicu, opozicionari će početi bojkot skupštine, a zatim i proteste ispred zgrade Opštine Golubovci.

Predsjednik lokalne Skupštine Ratko Stijepović kazao je "Vijestima" da će, kada je ova inicijativa u pitanju, uraditi sve u skladu sa Poslovnikom Skupštine, i da će tako postupiti.

"Poslovnikom se striktno određuju ko i kako zakazuje sjednicu, koji uslovi treba da budu ispunjeni i strogo će se sve uraditi po zakonu", kaže Stijepović.

Podnosioci inicijative za održavanje vanredne sjednice su DF, SNP i URA, a potpis za inicijativu dale su i Demokrate.

Odbornik Nove Miroslav Brajović kaže da su bii u obavezi da to učine zbog građana Zete koji su odavno rekli ne DPS-u, koji godinama odolijevaju raznim pritiscima i ucjenama građana koji su časno i hrabro odolijevali kupovini duša, odolijevali "kovertama" i koji su opoziciji dali glas da ih predstavlja u lokalnom paramentu.

"Mi ćemo zastupati i one časne ljude koji su podržali i DPS, a koji se danas stide afere. Svjedoci smo da su počinioci te sramne afere upravo manja grupa građana iz Zete, visokih funkcionera DPS-a, koji su danas na vlasti u Gradskoj opštini Golubovci. Ti ljudi su nakon objelodavanja afere izgubili svaki moralni i politički kredibilitet da bi mogli upravljati našom opštinom", kaže Brajović.

Brajović ističe da će na toj vanrednoj sjednici, ako bude odžana, tražiti da svi rukovodioci podnesu ostavke, a ako se to ne desi, opozicija sprema odgovor na takvu njihovu odluku.

"Spremni smo na bojkot parlamenta i građanske proteste sve dok sadašnji funakcioneri ne podnesu ostavke i priznaju da su svoje građane omalovažili, ponizili i prevarili", kaže Brajović.

Iz opozicije pozivaju Slavoljuba Stijepovića, Milenka Maraša i Dušana Radonjića da prisustvuju tom zasjedanju na kojem će jedni drugima reći sve što imaju.

Slađana Kaluđerović (SNP) kaže da predstavnici DPS-a u parlamentu nemaju pravo da odlučuju o sudbini Zete i Zećana.

"Nakon afere "Koverta" i spiska od dvadeset aktivista zetskog DPS-a, kojima je bivši gradonačelnik i koordinator DPS-a za Zetu Slavoljub Stijepović podijelio 97.000 ili 47.500 eura radi kupovine glasova smatramo da su predstavnici DPS-a u parlamentu izgubili demokratski legitimitet. Ne možemo da priznamo vlast u Zeti koja počiva na kupovini ljudskih duša, progonu, zastrašivanju, ucjenama i drugim metodama kriminalne hobotnice. Tim prije što je na spisku aktivista zetskog DPS-a i bivši predsjednik GO Dušan Radonjić, koji je uz to bio i nosilac liste DPS-a na izborima prošle godine. Tu je i Milenko Maraš, bivši predsjednik Skupštine koji se oglasio u medijima povodom afere saopštavajući na koji način su pare iz koverte završile u štabovima zetskog DPS-a", kaže Kaluđerović.

Lokalni funkcioneri DPS-a trebalo bi da podnesu ostavke, kaže Kaluđerović, i time zaštite Zetu od dodatne sramote.

"Ako oni nemaju elementarni demokratski kapacitet i osjećaj političke odgovornosti da sami to urade, zahtijevamo da što prije podnesu ostavke kako bi se stvorili uslovi da se raspišu prvi slobodni i fer izbori u Zeti", rekla je Kaluđerović.

Dijelili pare pred izbore

Bivši predsjednik Skupštine GO Golubovci Milenko Maraš je novinarima nakon svečane sjednice Skupštine 8. februara kazao da je Slavoljub Stijepović, bivši gradonačelnik Podgorice, aktivistima podijelio 47.500, a ne 97.500 eura pred izbore i da on to zna jer je "obaviješten čovjek".

Specijano državno tužilaštvo je pokrenulo istragu zbog pranja novca protiv Stijepovića koji je uzeo pare od Duška Kneževića za izbore u Zeti.

Zbog afere saslušano je nekoliko funkcionera i aktivista DPS-a sa područje Zete.

Stijepović je u prvom reagovanju saopštio javnosti da nije znao da ga njegov školski drug nezakonito snima(Knežević) i da vjeruje da će SDT i taj snimak iskoristiti u istrazi protiv Kneževića.

U Zeti je u subotu organizovan protest-razgovor sa građanima koji su Aleksa Bečić (Demokrate), Miodrag Lekić (Demos), Vladimir Pavićević (Crnogorska) i nezavisni intelektualci organizovali zbog afere "Koverat".

Organizovana je i protestna šetnja od KIC-a "Zeta" do Plavnice. U koloni je bilo nekoliko stotina ljudi.

Stijepović nije bio dostojan funkcije

Opozicija u Skupštini Glavnog grada napustila je sjednicu održanu u ponedjeljak, zbog aktuelne afere "Koverat", jer je ona pokazala da bivši gradonačelnik Slavoljub Stijepović nije bio dostojan te funkcije.

"Upozoravali smo da nije dostojan funkcije. U znak podrške hiljadama građana, koji su se pobunili, napustićemo zasjedanje", kazao je u ime kluba Demokrata Vladimir Čađenović.

On je poručio da je diktator gotov, narod se pobunio.

Afera "Koverat" je najveći politički skandal u istoriji višestranačkog sistema u Crnoj Gori, saopštio je Zoran Mikić iz kluba odbornika Građanskog pokreta URA u Skupštini Glavnog grada, i time opravdao napuštanje sjednice lokalnog parlamenta. Klub odbornika URA ne želi da daje legitimitet kriminalnim radnjama, pravnim egzibicijama i farsi u režiji DPS-a.

Predsjednik odborničkog kluba Demokratske partije socijalista Mihailo Anđušić istakao je da kolege iz opozicije selektivno bojkotuju, odnosno samo ono što im odgovara.

Anđušić je istakao da čekaju 21. februar, kada će se o aferi "Koverat" raspravljati u Skupštini na državnom nivou.

Opozicija u gradskoj Skupštini nije donijela odluku o bojkotu parlamenta, već će se dogovarati o akcijama pred svaku sjednicu Skupštine.

Bonus video: