Kralj Boro vs DPS: Paralele partijskih programa

Miranović je 1997. godine govorio o projektu nezavisne suverene države
88 pregleda 32 komentar(a)
Ažurirano: 24.06.2012. 15:25h

Povodom obilježavanja 21. godine od osnivanja Demokratske partije socijalista, dnevni list Dan uporedio je program DPS-a sa programom koji je 1997. godine kandidat za predsjednika Crne Gore Boro Miranović predstavio građanima.

Lider DPS-a Milo Đukanović je, piše Dan, program očigledno "prepisao" od sportiste, glumca i nekrunisanog kralja Crne Gore, Bora Miranovića.

Miranović je 1997. godine kao kandidat grupe građana na izborima za predsjednika Crne Gore govorio o projektu nezavisne suverene države.

Đukanović je ideju crnogorske nezavisnosti prihvatio 2001. godine

"Ja sam ti vazda bio za onu bivšu Jugoslaviju, ali džaba. Nemam ja ništa protiv da Crna Gora bude suverena iako to nekima smeta. I tada možemo da živimo sa Srbima, a i ostalima u još većem bratstvu i jedinstvu, obraza mi. Često ćemo se posjećivati i živjeti još u većem bratstvu nego prije", govorio je u svojim predstavljanjima Miranović.

Đukanović je ideju crnogorske nezavisnosti prihvatio 2001. godine, kada je promijenio partijski program i postao zagovornik suverene i međunarodno priznate Crne Gore, četiri godine nakon Miranovića, piše Dan.

Crna Gora kao Monako

Osim ideje nezavisnosti, program nekrunisanog kralja Miranovića i lidera DPS-a Đukanovića istovjetan je po pitanju razvoja turizma i ekonomije. U svojoj kampanji 1997. Boro Miranović je govorio:

"Često Crnu Goru upoređujem sa Monakom, za mene je to najsmislenije poređenje"

"Siguno znam kako da Crna Gora postane Monako".

Povodom pretvaranja Crne Gore u elitnu turističku destinaciju, Đukanović kaže:

"Često Crnu Goru upoređujem sa Monakom, za mene je to najsmislenije poređenje. Obišao sam sva renomirana mjesta na francuskoj i italijanskoj obali koja su razvijana decenijama i uz pomoć strateških investitora.

Moj je utisak da klijentela koja godinama pohodi te destinacije osjeća određeno zasićenje, koje se, mogu reći, dodatno proizvodi politikom cijena. Ta klijentela vapi za novim sličnim destinacijama".

"Plata bi bila 500 maraka"

Boro Miranović se u svojoj kampanji zalagao za privatizaciju neuspješnih državnih preduzeća.

"Preduzeća koja slabo rade prešla bi u ruke privatnika. Samim tim plata bi bila 500 maraka", govorio je Miranović u predizbornoj kampanji.

Đukanović je sličnu ponudu iznio građanima 2009. godine, kada je obećao da će prosječna plata iznositi 515 eura.

Žičara i profesionalna vojska

Miranović je 1997. godine Miranović govorio i o projektu crnogorske profesionalne vojske.

Predsjednički kandidat Boro Miranović 1997. godine govorio je o žičari od Lovćena do Svetog Stefana

"Da sam ja predsjednik Crne Gore moja vojska bi bila „a la Rambo”. Imao bih 20.000 vojnika poput mene. Morali bi da trče 10-20 kilometara pod punom ratnom opremom, da pucaju iz oružja, da bacaju bombe i da budu toliko spremni da čak voze helikopter a ne kao sadašnji komandanti sa stomakom do zuba".

Devet godina kasnije odlukom šefa države i Đukanovićevog potpredsjednika Filipa Vujanovića crnogorska vojska je profesionalizovana, a služenje vojnog roka je ukinuto.

Predsjednički kandidat Boro Miranović 1997. godine obećao je žičaru od Lovćena do Svetog Stefana. U kabinama bi posjetioce "služile prelijepe djevojke".

"Posmatrači bi posmatrali ljepote Crne Gore sa ogromnih teleskopa i uživali", opisivao je Miranović.

U predizbornim kampanjama DPS-a takođe je bilo riječi o žičari, ali za razliku od Miranovića, DPS je govorio o izgradnji žičare između Lovćena i Kotora.

Milo Đukanović je i dalje lider Demokratske partije socijalista koja je na vlasti u Crnoj Gori. Boro Miranović, "nekrunisani kralj", živi u Americi.

Galerija

Bonus video: