Krapović: Carević neće izgurati mandat do kraja

"Apsolutno smo svjesni da, nažalost, u ovim javnim trvenjima i prepucavanjima svi gubimo, i kakva je percepcija prosječnog opozicionog glasača, međutim ovo za nas nije stvar izbora", kazao je Krapović
7539 pregleda 22 komentar(a)
Krapović, Foto: Zoran Đurić
Krapović, Foto: Zoran Đurić

Potpredsjednik Demokrata Dragan Krapović kazao je da su politički odnosi u Budvi toliko narušeni da nije moguće postići konsenzus unutar vladajuće koalicije o veoma bitnim pitanjima. Bivši gradonačelnik Budve kazao je da, zbog ponašanja predsjednika Opštine Marka Bata Carevića, nije siguran da on može mandat dovesti do kraja.

Da li je spor između DF-a i Demokrata posljedica suštinskih neslaganja ili pozadinskih partijskih politika?

Podsjetiću da spor nije samo između Demokrata i DF-a, već da se sa ovakvim Carevićevim odlukama i vođenjem opštine ne slažu odbornici Demokrata, Crnogorske i pokreta URA. Dakle, ukupno 12 od 18 odbornika vlasti, zapravo svi osim Fronta. Sa načinom vođenja Budve od strane Carevića slaže se ukupno šest odbornika. To je suština problema.

Konkretno, u slučaju Budve, vjerujem da je svima jasno da su u pitanju suštinska neslaganja. Pokazatelj da je zaista tako jeste upravo projekat „Mia Investment“, tj. gradnja solitera sa stanovima za tržište na Slovenskoj plaži. Carević afirmiše taj kontroverzni projekat, iako smo svi, bez izuzetka, u kampanji obećali borbu protiv kombinacija Demokratske partije socijalista (DPS) i njihovih realizacija. Taj problem je najkrupniji, ali nije jedini, iako idealno ilustruje suštinske razlike između nas.

Zbog čega kriza tek sada eskalira?

Zato što su Carević i kolege čekali rotaciju da bi funkcijom predsjednika Opštine gurali ono što misle da treba, dok na drugoj strani mi nismo imali takav pristup i želimo da budemo bitan faktor kod donošenja odluka u skladu sa brojem odbornika koji imamo, kako bi zajednički podijelili odgovornost. Tako nešto nam je kao najvećem konstituentu vlasti onemogućeno glasovima DF-a i DPS-a u lokalnom parlamentu dva puta zaredom. Suočeni sa time, nismo imali izbora već da politički uzvratimo i javno ogolimo taj aranžman.

Da li ste svjesni da ovakvim vođenjem politike gubite povjerenje građana i činite štetu opoziciji na državnom nivou?

Apsolutno smo svjesni da, nažalost, u ovim javnim trvenjima i prepucavanjima svi gubimo, i kakva je percepcija prosječnog opozicionog glasača, međutim ovo za nas nije stvar izbora. Jednostavno smo prinuđeni da ovako postupamo. Jedna je situacija kada imate političke razlike u okviru opozicije na državnom nivou, a potpuno drugačija kada vršite vlast. Govorim u smislu odgovornosti. Kao odgovorni ljudi i politički subjekti, ne možemo učestvovati u nečemu sa čim se ne slažemo ili legitimisati neke sumnjive kombinacije.

Ponavljam, velika većina u koaliciji su na ovim stanovištima. Smatrali smo da ćemo rotacijom omogućiti da ova vlast radi još bolje nego ranije, ali da ima iste stavove i prioritete. Mislili smo da će se poštovati osnovni demokratski princip unutar koalicije, a to je da se poštuje većina ako ne možemo da se dogovorimo ili nemamo konsenzus oko odluke koju moramo donijeti.

Ali opozicija ipak trpi štetu...

Jasno je da opozicija u cjelini trpi štetu zbog ovakvih dešavanja u Budvi, ali ipak mislim da je Budva potvrdila da je i pored svih razlika i svađa, smjena DPS-a i dolazak opozicije na vlast donio mnogo pozitivnog Budvi. Da se krenulo naprijed i da su jako dobri rezultati postignuti u možda najtežoj opštini za vršenje vlasti u Crnoj Gori.

I pored svih spinova DPS-a, pogotovo onog da će se desiti kataklizma, da će nebo pasti na zemlju ako oni ne budu vlast i da jedino oni garantuju prosperitet i stabilnost, Budva je uspješan pilot-projekat. Meni i Demokratama je velika satisfakcija to što je Budva mnogo bolje mjesto danas nego 29. decembra 2016. godine, kada sam imenovan za predsjednika Opštine. Vjerujem da je tako i sa drugim kolegama u koaliciji.

Možete li probleme da riješite na internim sastancima umjesto javnom kompromitacijom druge strane?

Iskreno se nadam da možemo, međutim nisam optimista da će tako i biti. Zato što među nama vlada veliko nepovjerenje nakon svih dešavanja. Bojim se da su odnosi narušeni do mjere da nije moguće postići konsezus unutar koalicije o veoma bitnim pitanjima. Kao što sam već rekao, ukoliko nemamo konsenzus potrebno je da većina odlučuje i da se to poštuje, pogotovo predsjednik Opštine. Mi smo ranije pokazali da smo spremni da budemo preglasani u Skupštini opštine od strane naših partnera i da poštujemo tu većinu.

Podsjetiću vas na odluku oko izgradnje supermarketa HDL u Budvi, gdje smo tada preglasani od strane Fronta i Crnogorske. Za funkciju na kojoj se danas nalazi Carević potrebno je dosta znanja, kondicije i takta da se izbalasiraju i zadovolje politički interesi bez ugrožavanja primarnog, a to je interes svih građana Budve i Crne Gore. Neskromno ću reći da sam ipak umio elementarno da zadovoljim te potrebe i da kao prvi čovjek Opštine i koalicije sačuvam vlast i predam funkciju Careviću u skladu sa političkim dogovorom i u dobroj vjeri.

Gledajući unazad nekoliko mjeseci i način na koji se ponaša Carević, moram reći da nisam siguran da on može ovaj mandat dovesti do kraja. Da može proširiti svoj horizont koji je jako uzak u ovom momentu. Ukoliko shvati da ne postoji šansa da osujeti ono što većina koalicije želi, a rekao bih i većina glasača DF-a u Budvi, sigurno postoji mogućnost da ovo i pored svega bude jako uspješan četvorogodišnji mandat.

Spremni smo na sve opcije

Šta će se desiti ukoliko ne bude dogovora?

U suprotnom, izmjerićemo se na izborima i građani će ocijeniti sve nas onako kako smo radili, pod uslovom da imamo iole poštene izbore, odnosno pod uslovom da opozicija prihvati učešće na izborima. Demokrate i ja smatramo da nema uslova za održavanje poštenih izbora. Što se mene i Demokrata tiče, spremni smo na sve opcije. Prva nam je unapređenje života građana i očuvanje vlasti u Budvi, ali ponavljam, da svima bude jasno, spremni smo na sve opcije.

Bonus video: