Bez odluke o stavljanju van snage DUP-a "Bečići", oboren DUP "Petrovac centar"

Dragan Krapović, odbornik Demokrata, poručio je da je u Budvi večeras pobijedila "građevinska mafija"
7166 pregleda 5 komentar(a)
Odbornik DF-a Janko Dimić pokazao majicu sa natpisom "Protiv", Foto: Vuk Lajović
Odbornik DF-a Janko Dimić pokazao majicu sa natpisom "Protiv", Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 21.10.2019. 21:28h

Budvanski parlament večeras nije donio odluku o stavljanju van snage Detaljnog urbanističkog plana (DUP) "Bečići".

Trinaest odbornika iz redova Demokrata, Crnogorske, pokreta URA i nezavisni odbornik Stevan Džaković su bili za obaranje. Protiv je bilo 13 odbornika - svi odbornici Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrate (SD) i odbornik Demokratskog fronta (DF) Janko Dimić, dok su preostali odbornici DF-a bili uzdržani.

Nakon šestočasovne rasprave, usvojena je odluka za obaranje DUP-a "Petrovac centar". Od 32 odbornika, za je bilo 28.

Dragan Krapović, odbornik Demokrata, poručio je da je u Budvi večeras pobijedila "građevinska mafija."

Krapović je kazao da je večerašnje glasanje pokazalo licemjerje, jer se na identičnim odlukama različito glasalo.

"Vidjeli ste da su Demokrate, URA, Crnogorska i odbornik Džaković ostali dosljedni prilikom glasanja za obaranje DUP-a 'Bečići'. Organi partije će se izjasniti, a ovoga puta, a to je poslednji put, mi smo preglasani. Nažalost, još jednom DPS i SD pridružio se i odbornik DF-a, dok je njih šest bilo uzdržano. To je tek loša poruka, bolje da su bili otvoreno protiv, nego uzdržano. Činjenica da je danas u SO pobijedila građevinska mafija, sunovrat ovoga grada, prekršen je koalicioni dogovor”, kazao je Krapović.

On je rekao je da je njegov lični stav je da ne može biti u koaliciji sa građevinskom mafijom, niti sa DPS-om.

Krapović: Glas protiv mafije i devastacije

Nezavisni odbornik Stevan Džaković je ranije, kao predlagač stavljanja van snage DUP „Petrovac centar“ i „Bečići“, kazao da ovi planski dokumenti ništa dobro nijesu donijeli.

„Ako se ovakvi planovi budu primjenjivali možemo da se odselimo. Za Budvu bi bilo okrepljujuće da se stavi van snage“, kazao je Džaković i naveo da su planovi već van snage jer su donijeti na pet godina i taj rok važenja je istekao.

On je kazao da je predložio još nekoliko odluka, a na dnevni red je došla samo ova o obaranju planova, što ga navodi da je riječ o političkoj odluci.

Dragan Krapović (Demokrate) poručio je da će Demokrate glasati za obaranje oba planska dokumenta i to je principijelni stav koji je ta partija imala.

„Demokrate će glasati protiv mafije i devastacije. Naš stav nije vezan ni za koji projekt ili pojedinca, već da u potpunosti porazimo posljedice OKG u Budvi i njihovog katastrofalnog planiranja prostora. Želimo da se svi izjasne da vidimo ko je uz građevinsku mafiju i da se predsjednik izjasni da li ovakvi koruptivni planovi treba da opstanu. Kada je riječ o Petrovcu, tražimo da se planski dokument odmah stavi van snage. Ako danas ne zaustavimo ovaj plan, to bi bilo nastavak daljeg uništavanja“, kazao je Krapović.

Krapović je kazao da se iza DUP „Bečići“, kriju interesi teški sto miliona eura prljavog novca, interesi "OKG-a", Prve banke... On je prozvao ministra održivog razvoja i turizma Pavla Radulovića da ćuti, a da je na sastanku kazao da je DUP „Bečići“ katastrofalan.

„Poručujem građanima, neće zemlja niđe, tu je bila stotinama godina, ima vremena da je valorizujemo, ne mora svaki centimetar sada da betoniramo“, poručio je Krapović i dodao da Opštinu ne smije da vodi građevinska ili bilo koja druga mafija.

Marko Vuković (DPS) kazao je da se građani dobro sjećaju moratorijuma Budva centar, i da administracija Krapovića nije nista uradila za dvije godine uradila ništa da se izvršne izmjene planova i za Budvu, Berčiće i Petrovca.

„Imali ste prostora i vremena da uradite nova planska dokumenta. Mi smo za obaranje DUP Petrovac, ali mi je jako bitno šta misle građani Bečića i poslušaću ih. Pozivam sve odbornike DPS da glasaju po svoje nahođenju i interesima građana Bečića“, kazao je Vuković.

Miodrag Čučka (Crnogorska) istakao je da ta partija podržava ukidanja ova planska dokumenta, jer je to u interesu građana.

„Planovi su donošeni pod uticajem lobija, a ne po mjeri Budve i Budvana. Zato treba da glasamo po pravdi i pravičnosti za dobrobit grada“, kazao je Čučka.

Božena Jelušić (URA/SDP) istakala je da su sve političke partije na izborima 2016. bile saglasne da je Budva urbanistički uništena.

„Suočavamo se sa trajnim posljedicama uništavanja onog što je navrednije u Budvi. Interesi grada se pretvorili u patološke lične interese. Betonski mravinjaci koji postoje u Bečićima, nijesu nešto što je toj destinaciji bilo potrebno. Dositej i vladika Njegoš su na ove prostore donijeli prosvećenost i krompir, ali se nažalost primio samo krompir, pa će ako se ovako nastavi, kvadrat stana biti vrijedan kao kilogram krompira“, istakla je Jelušić.

Mijomir Pejović (Demokrate) zapitao je da li ima iko kome je ovaj grada na srcu, ko može podržati DUP „Bečići“.

„Svi koji odlučuju o ovom planu, moraju da znaju da će betonske građevine, kakve su već izgrađene u Rafailovićima, biti izgrađeni duž cijele obale, a mještani Boreta i Bečića biće gosti, jer će im iz svojih kuća biti onemogućen prilaz plaži“, naglasio je Pejović.

Boris Rafailović (DPS) kazao je da aktuelna vlast nije izmijenila plan, a želi da se planski dokument stavi van snage, što znači da u Bečićima, u narednih pet godina neće biti ulica, lukobrana i drugih infrastrukturnih projekata.

„Velika većina mještana je protiv da se plan obori. Niko ne govori o kvalitetu plana, već o haosu koji bi nastao ako se stavi van snage, jer su ljudi uzeli kredite, žele da izgrade kuće. Te tajkune koje pominjete oni su već izgradili“, kazao je Rafailović.

Na to je replicirao Krapović i kazao da nijesu tačne konstatacije da su tajkuni izgradili, jer je izgrađena samo petina plana, niti da su svi građani protiv, već samo par njih.

Đorđe Pribilović (DF) istakao je da je urbanistička devastacija Budve mnogo opasnija nego što izgleda, jer se preselila u „naše društvo, u naše mozgove...“

„Sjednica više liči na govore sa predizbornih skupova, ali su nam potrebni konkretni -postupci. Ako su planovi istekli, kako ih mi možemo staviti van snage, zašto ne možemo napraviti izmjene i dopune. Ja i dalje stojim na poziciji da se urbanističkom haos mora stati, ali bojim se da ovo nije taj put. Nemamo strategiju da se borimo protiv urbanističke devastacije, potezi su nam nesinhronizovani“, zapitao je Pribilović.

Šef parlamenta Krsto Radović (Demokrate) istakao je da će sada vidjeti ko voli svoj grad, a ko ne, ko je na strani DPS, a ko na suprotnoj.

Đorđe Vujović (DF) kazao je da odluka o obaranju planova nije pripremljena, već je riječ o političkim floskulama.

„Ajmo da vidimo šta se desilo sa DUP „Budva centar“, šta smo zaustavili uvođenjem moratorijuma. Otvoreno mogu reći da ništa za te dvije godine nije urađeno u pripremi planske dokumentacije Nakon što čujem mišljenje mjesne zajednice, imaću svoj stav: Glasam isključivo po svome nahođenju, a nipošto se ne želim odlučivati na ovakav način, da mi neko natura mišljenje."

Predstavnica MZ „Bečići“ Marija Vujović kazala je da su građani revoltirani, te da traže da se odluka o stavljanju van snage planskog dokumenta odloži, jer nije u skladu sa zakonom i Ustavom Crne Gore.

„Donošenjem ovakve odluke Skupština opština bi prekoračila svoja ovlašćenja“, navela je ona.

Anđela Bečić (Demokrate) zapitala je kada je to mjesna zajednica zasijedala, kada ona kao mještanka nije pozvana.

Predstavnik vlasnika zemlje u Bečićima Nikola Zvicer kazao je da se ne smije raditi diskriminacija građana, jer neko ko nije uspio da izgradi, sada je diskriminisan.

Potpredsjendik Opštine Vladimir Bulatović je kazao da je neko iskreno želio da se bavi urbanizacijom prostora, potpuno bi drugačije donosio zakone.

„Ako ministar Radulović gleda sa deset metara divlju gradnju u Budvi onda siguran sam de neće vršiti promjene ovih planova“, kazao je Bulatović.

Predsjednik Opštine Marko Bato Carević kazao je da se odloži donošenje odluka o stavljanja van snage DUP „Bečići“.

„Imamo mogućnost da donesemo odluku da iz DUP „Bečići“ „izbacimo“ odredbu preporučena spratnost i smanjimo indeks zauzetosti, ono zbog čega je plan problematičan. Desiće se situacija da svi veliki investitori dobiju dozvolu za gradnju, a „izvisiće“ naši sugrađani “, kazao je Carević.

On je kazao da se pokuša razgovarati, a ne da se konfrontira sa investitorima.

Ocijenio je da "smo svi doprinijeli haosu u kome se nalazimo".

"Ne znam ni jednog sugrađanina koji nije na svojoj zemlji htio da ucrta zgradu. DPS je još 2009. počeo da radi Prostorni plan i nije ga uradio. Ono što našoj koaliciji zamjeram je što nismo mi izradili Prostorni plan,jer Budva je jedina opština koja nema ovaj planski dokument. Mi smo zato sada u mat poziciji,jer da smo ga donijeli, mi biusmo mogli da ukidamo detaljne planove. Nermam pravo da sugerišem bilo kome kako će glasati, jer imamo velike medijske pritiske“, kazaoa je Carević i podsjetio da je od MORT-a tražio hitne izmjene planskog dokumenta.

On je zapitao ako DUP „Bečići“ stave van snage, koji je to period za koji će biti donijet Plan generalne regulacije.

Uz naglasak da mu je jasan ishod glasanja i da je dogovoren između DPS i DF Mijomir Pejović (Demokrate) kazao je da je srećan što Demokratska Crna Gora večeras nije bila uzdanica Prve banke, braće Šarić i Olivere Ilinčić.

„Svi koji odlučuju o ovom planu, moraju da znaju da će betonske građevine, kakve su već izgrađene u Rafailovićima, biti izgrađeni duž cijele obale, a mještani Boreta i Bečića biće gosti, jer će im iz svojih kuća biti onemogućen prilaz plaži“, naglasio je Pejović i kazao da se niko ne može pozivati na stav mjesne zajendice kojoj je mandat istekao.

Skupština je većinom glasova usvojila Odluku o porezu na nepokretnost.

Bonus video: