Krivokapić: Datumi su stimulans i ništa više od toga

Neizvjesnost oko dobijanja datuma za početak pregovora više ne zavisi od Crne Gore, rekao je Krivokapić
115 pregleda 0 komentar(a)
ranko krivokapic, Foto: Arhiva "Vijesti"
ranko krivokapic, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 28.11.2011. 20:30h

Dobijanje datuma početka pregovora sa Evropskom unijom ne treba da bude opterećujuće, jer su datumi stimulans i ništa više od toga, ocijenio je predsjednik crnogorskog parlamenta, Ranko Krivokapić.

On je u Njujorku, gdje boravi u višednevnoj posjeti, kazao da su mu kontakti sa zvaničnicima iz Brisela potvrdili da je velika neizvjesnost oko toga da li će Crna Gora 9. decembra dobiti datum pregovora.

I ako Savjet Ministara u decembru ne odredi Crnoj Gori datum pregovora, treba nastaviti sa reformama i ispunjavanjem Akcionog plana

Prema njegovim riječima, datumi ne treba da budu opterećujući.

"Datumi su stimulans i ništa više od toga. Nas čeka dugi put reformi koje će napraviti od Crne Gore pravu evropsku državu", smatra Krivokapić.

On tvrdi da neizvjesnost oko dobijanja datuma za početak pregovora više ne zavisi od Crne Gore.

"Jer je preporuka Evropske komisije bila jasna – dati Crnoj Gori pregovarački status", kazao je Krivokapić.

On je naglasio da je, i ako Savjet Ministara u decembru ne odredi Crnoj Gori datum pregovora, treba nastaviti sa reformama i ispunjavanjem Akcionog plana.

"Treba da nastavimo da radimo. Naš Akcioni plan, koji ćemo inovirati, se zna. Parlament, Vlada i ukupno društvo znaju svoje obaveze", naveo je Krivokapić.

Sa Tadićem otvoren razgovor, ničeg tajnog tu nema

Na pitanje o čemu je razgovarao sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, s obzirom na to da je svojevremeno kritikovao crnogorskog predsjednika Filipa Vujanovića zbog satanka sa srpskim kolegom, Krivokapić je naglasio da to nije nimalo slično.

"Naše susrete nikad nijesam doživljavao kao povlađivanje ili sakrivanje problema, nego kao priliku da otvorimo probleme i da ih pokušavamo rješavati"

Sa Tadićem je, kako je naveo, razmijenio mišljenje o Crnoj Gori i svega što se tiče odnosa dvije zemlje.

"Bio je to otvoren razgovor, jedan od onih koji su bitni za naše odnose. Ničeg tajnog tu nema, naši susreti su javni, a moje poruke i njegove su potpuno jasne", kazao je Krivokapić.

Upitan koje su to poruke, on je rekao da je poznato koja su njegova i Tadićeva "stajališta o Crnoj Gori i Srbiji“.

"To je svima jasno. Naše susrete nikad nijesam doživljavao kao povlađivanje ili sakrivanje problema, nego kao priliku da otvorimo probleme i da ih pokušavamo rješavati", dodao je Krivokapić.

Bonus video: