Krivokapić: Đukanović treba da objasni smjenu Vučinića

"Ne pripada meni da dajem mišljenje u ime premijera jer je to njegova zakonska obaveza, glasanja nije bilo, a ja ne bih da ga interpretiram. Ne moram da se izjašnjavam o svom utisku, da je u formi odluke ja bih rekao glasao sam za ovo ili ono"
63 pregleda 0 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Milo Đukanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ranko Krivokapić, Milo Đukanović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 10.02.2015. 15:38h

Predsjednik Skupštine Ranko Krivokapić rekao je da bi premijer Milo Đukanović trebalo da objasni poslanicima po kom osnovu Dejan Peruničić rukovodi Agencijom za nacionalnu bezbjednost, odbijajući na taj način zahtjev poslanika DF Predraga Bulatovića da o tome iznese svoje saznanja kao član Savjeta za odbranu i bezbjednost.

Bulatović je u Skupštini, prilikom otvaranja rasprave o Predlogu izmjena zakona o ANB, pitao Krivokapića da li će se kao član Savjeta za odbranu i bezbjednost posebno obratiti poslanicima povodom smjene Bora Vučinića i rukovođenja Agencijom nakon toga.

Krivokapić je potvrdio da je pitanje smjene Vučinića pokrenuto jer se Crna Gora bori za NATO članstvo.

"Tražio sam odgovore imajući u vidu da to može uticati na naše članstvo. Reforma bezbjednostnog sektora je uslov broj dva, prva je vladavine prava, a treći javna podrška. Ja sam dobio obavještenje od predsjednika Vlade koji je zakonski predlagač direktora agencije, dok parlament na to utiče kroz davanje mišljenja. Ne pripada meni da dajem mišljenje u ime premijera jer je to njegova zakonska obaveza, glasanja nije bilo, a ja ne bih da ga interpretiram. Ne moram da se izjašnjavam o svom utisku, da je u formi odluke ja bih rekao glasao sam za ovo ili ono", rekao je Krivokapić.

On je kazao da poslanici imaju pravo da pozivu premijera kako bi im dao odgovor na ovo pitanje.

Bulatović ga je podsjetio da je imao obavezu da zakaže Odbor za odbranu i bezbjednost na tu temu.

"Vi kao član Savjata i pravnik treba da kažete kako čovjek sjedi tamo i vrši poslove, ja mislim nezakonito", rekao je poslanik DF.

"Neko to zove pravna praznina, drugi pravna neurednost, a neki nezakonitost,"rekao je Krivokapić, dodajući da skupštinski odbori funkcionišu i da nema potrebe da se on miješa, sem ako ne dobije pisani zahtjev.

"Računam da će predsjednik Odbora zakazati tu sjednicu", dodao je.

Mevldun Nuhodžuić, predsjednik Odbora za bezbjednost rekao je da nije bilo zvanične inicijative da se odbor zakaže.

"Samo je suština koja će biti tema na Odboru. Postojala su mišljenja da se raspravlja o ostavci Bora Vučuinića, što je lični čin. "Smatram da smo mogli da raspravljamo samo o aktuelnoj bezbjednosnoj situaciji povodom ostavke Vučinića", kazao je.

On je rekao da je bilo planirano da se o situaciju u bezbjednosnom sektoru razgovara u okviru tačke aktuelna bezbjednosna pitanja, kada se bude raspravljalo na temu zelenašenja i Organizovanog kriminala.

Nezavisni poslanik Velizar Kaluđerović podsjetio je da je on prije mjesec dana uputio Nuhodžiću pismo i inicijativu da se najskorije vrijeme zakaže sjednica Odbora, jer je puno značajnijih pitanja iz ove oblasti koje treba razmotriti.

Poslanica SNP Snežana Jonica pitala je Duška Markovića po kom osnovu je postavljen VD direktora ANB i koliko će agenata biti penzionisano.

Marković je objasnio suštinu Predloga izmjena zakona o ANB, navodeći da je to zbog reforme ovbavještajnog sektora i NATo integracija, ali nije govorio o smjeni Vučinića.

Bonus video: