Krivokapić: Lekić ne bi destabilizovao Crnu Goru

"...niko ko voli da pjeva svoju himnu i ko je orjentisan prema građanskoj i državotvornoj Crnoj Gori, neće podržati Vujanovića"
92 pregleda 102 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Izet Bralić, Foto: Savo Prelević
Ranko Krivokapić, Izet Bralić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.04.2013. 16:28h

Lider Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić kazao je da poraz Filipa Vujanovića na predsjedničkim izborima neće ugroziti vladajuću koaliciju niti će pobjeda opozicionog kandidata Miodraga Lekića dovesti do destabilnosti države.

"Najveći partner u koaliciji poslije DPS-a, SDP ne učestvuje na izborima tako da Vujanovićev poraz nije poraz Vladine koalicije. Jasno je da to ne mora da utiče, ali je stvar svih koalicionih činioca da poslije toga odlučuju što će biti njihove odluke”, kazao je Krivokapić odgovarajući na pitanje da li će se Vujanovićevom pobjedom vladajuća koalicija naći u ozbiljnoj krizi.

GO potvrđuje: SDP provjerava svoje da ne glasaju za Vujanovića >>>

Govoreći o mogućoj pobjedi opozicionog kandidata, šef parlamenta je nakon sjednice Glavnog odbora SDP-a pojasnio da je “promjena predsjednika države na demokratskim izborima ustavni princip i jedan od vitalnih elemenata demokratije”.

Upitan da li će u tom slučaju ta partija biti bliža opoziciji ili DPS-u, Krivokapić je kazao: “SDP je najdosljedniji dio političkog života Crne Gore. Ako pogledate pitanje KAP-a onda mi recite ko je tu vlast, a ko je opozicija, imajući u vidu što podržava jedna partija iz opozicije”.

Šef parlamenta je saopštio da je GO jednoglasno odlučio da neće podržati nijednog kandidata na ovim izborima, ali će kao odgovorna državotvorna partija na svim biračkim mjestima imati svoje predstavnike da garantuje slobodu prilikom izbora i zakonitost tog procesa.

"Nijedan od dva kandidata ne zaslužuje povjerenje da predstavlja onu politiku koju četvrt vijeka vodi SDP, za nezavisnu, građansku, euroatlansku Crnu Goru”, kazao je Krivokapić i dodao:

“Niko ko voli da pjeva svoju himnu, ko je orjentisan prema građanskoj i državotvornoj Crnoj Gori neće podržati Vujanović i njegova veća briga je da ga podrže takvi u DPS-u kojih je veliki broj, jer SDP je za tu ideju posvetio sve svoje trajanje”.

"Nijedan od dva kandidata ne zaslužuje povjerenje da predstavlja onu politiku koju četvrt vijeka vodi SDP, za nezavisnu, građansku, euroatlansku Crnu Goru”, kazao je Krivokapić i dodao:

“Političke odluke odnosa prema potencijalnom pobjedniku ne bih želio da, nekome ko može biti i gubtnik, dajem ikakva određenja”, dodaje on.

Upitan hoće li SDP podržati parlamentarnu istragu i formiranje Anketnog odbora radi prikupljanja informacija o događajima koji se odnose na rad državnih organa, povodom afere Snimak, Krivokapić je rekao da je veliki napor predsjednika Odbora za politički sistem Rifata Rastodera bio da se dobije saslušanje.

“Nije mi nije jasno kako opozicija svoje osnovno oruđe u parlamentarizmu, a to je saslušanje vlasti, a svi predloženi za saslušanje su bili iz vlasti, neće da koristi a istovremeno traži druga parlamentarna sredstva, koji traže veći stepen informisanosti, otvorenosti problema i dokoza da bi se ušlo u tu istragu”, kazao je on.Krivokapić je naveo da je stavio na dnevni red parlamentarnu istragu, ali da misli da na Kolegijumu treba da se razjasne pitanja saslušanja, kao uvodno pitanje o parlamentarnoj istrazi.

On je dodao da će aktivna politika oko KAP-a, SDP-u biti fokus i narednih dana.“Jer odluke moraju biti dobre, a SDP je dokazala da dvije decenije ima puno ispravnost u ekonomskom smislu i način da država napravi i zaokret u ekonomskoj politici kao što je napravila u državotvornoj 1998. godine”, kazao je Krivokapić i na kraju konferencije novinarima poručio da odmore u nedjelju.

Bonus video: