Krivokapić: Nikad nismo osporavili vrijednosti antifašizma

Svjetski dan borbe protiv fašizma i antisemitizma obilježava se u znak sjećanja na 9. novembar 1938. godine
0 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 09.11.2011. 19:56h

Crna Gora mnogo doprinosi u borbi protiv antifašizma i po tome je prepoznata u međunarodnoj zajednici, ocijenio je predsjednik crnogorskog parlamenta, Ranko Krivokapić.

Svjetski dan borbe protiv fašizma i antisemitizma obilježava se u znak sjećanja na 9. novembar 1938. godine, kada su nacističke vlasti u Njemačkoj izvršile progon Jevreja.

Krivokapić je, u izjavi objavljenoj na internet stranici Skupštine, poručio da se u Crnoj Gori nikada nijesu osporavale vrijednosti antifašizma.

„Na putu ka evropskim integracijama opredijelili smo se, uz ostalo, da u građanskoj Crnoj Gori svi imaju jednaku vrijednost čovjeka, da niko ne bude diskriminisan jer se u nečemu razlikuje, što je i suština antifašizma“, naveo je on.

Crna Gora je, smatra on, dala ogroman doprinos u borbi protiv fašizma.

„Milenijumska slobodarska tradicija Crne Gore, antifašizam kao naša tekovina, borba za slobodu kao karakterna odredica naroda, su činjenice koje potvrđuju da i danas moramo podsjetiti na pošast fašizma koji je pobijeđen zahvaljujući zajedništvu progresivnih snaga Planete“, navodi se u poruci Krivokapića.

On je ukazao da brojni primjeri svjedoče o borbi Crne Gore protiv fašizma.

„Ne treba nikada zaboraviti jedinstveni, opštenarodni ustanak 13. jula 1941. kada je pod oružjem bilo oko 45 hiljada ljudi. Ne treba zaboraviti ni 70 bombardovanja Podgorice tokom Drugog svjetskog rada, ali ni to da je Crna Gora u Narodnooslobodilačkoj borbi 1941-1945. dala oko 18 i po hiljada žrtava, a da su 234 njena borca proglašena narodnim herojima“, zaključuje se u poruci Krivokapića.

Bonus video: