Krivokapić opet na čelu Skupštine?

DPS ni u narednom sazivu neće podržati kandidata opozicije za potpredsjednika parlamenta
58 pregleda 43 komentar(a)
Ažurirano: 31.10.2012. 09:32h

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić vjerovatno će ponovo biti izabran za predsjednika Skupštine Crne Gore, ali u vladajućoj koaliciji još nije odlučeno koliko će parlament imati potpredsjednika, kazano je “Vijestima” u DPS-u i SDP-u.

Iako u manjinskim strankama koje pregovaraju o ulasku u Vladu traže jedno potpredsjedničko mjesto u parlamentu, to ne znači da bi se u vladajućoj koaliciji morali odreći jednog od predsjednika. To se prije svega odnosi na SDP koji osim Krivokapića, u rukovodstvu parlamenta ima i potpredsjednika Rifata Rastodera. Prema skupštinskom poslovniku parlament može imati više potpredsjednika, a njihov broj predlaže šef parlamenta. Prema članu 18 poslovnika opozicija ima pravo na jednog potpredsjednika.

Poslanik DPS Zoran Jelić kazao je da ta partija ni u narednom sazivu neće podržati kandidata opozicije za potpredsjednika parlamenta ukoliko ne poštuje Ustav i državne simbole.

On tvrdi da se ne zna ko će biti kandidat za predsjednika i potpredsjednika, te da će se o tome dogovoriti predsjedništva DPS-a i SDP-a sa svojim koalicionim partnerima.

Funkcioner Demokratskog fronta Goran Danilović kazao je da u tom političkom savezu čekaju da se prvo vidi ko će biti opozicija u novom sazivu parlamenta, jer je, kako je kazao, lično uvjeren da će pregovori DPS-a sa manjinama "potrajati još dugo".

"Ako oni i formiraju većinu, onda je DF najjača opoziciona struktura, a po poslovniku imamo pravo na mjesto potpredsjednika. Predložićemo čovjeka koji je prihvatljiv za sve i vjerujemo da ćemo dobiti podršku", rekao je Danilović “Vijestima” .

DPS ni u narednom sazivu neće podržati kandidata opozicije za potpredsjednika parlamenta

Direktor Pozitivne Crne Gore Srđan Perić rekao je da je "isuviše rano za izjašnjavanje o predlogu kojem fali potpuna informacija”.

U tom smislu, kada budemo imali do kraja konkretizovan predlog, Pozitivna će se odrediti prema njemu", kazao je Perić. Iz SNP-a su "Vijestima" kazali da je jasno da jedno od potpredsjedničkih mjesta u parlamentu treba da pripadne i opoziciji. "To je nesporno bilo i u prošlom sazivu Skupštine Crne Gore", saopšteno je iz SNP-a.

Bonus video: