Krivokapić probleme u državi ne iznosi vanka

Povodom spora sa DPS-om koji insistira da država revidira ugovor sa A2A, čemu se SDP protivi, Krivokapić je naveo da koalicija sa DPS-om uvijek ima živu raspravu unutar sebe.
0 komentar(a)
Ažurirano: 16.05.2011. 19:27h

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić kazao je da probleme kod kuće ne iznosi napolje, što znači da predsjednika Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa Albanijom, Bosnom i Hercegovinom, Srbijom, Crnom Gorom i Kosovom Eduarda Kukana nije informisao o nedavnom sporu sa Demokratskom partijom socijalista (DPS) oko prelaska EPCG u većinsko vlasništvo italijanske komapnije A2A.

"Vi znate moj princip – problemi u kući se ne iznose vanka. Kad smo vanka, a sad smo u suštini u zajedničkom Parlamentarnom odboru EU i Crne Gore, mi govorimo o onome što jesu problemi ali ne o unutrašnjim problemima koji su stvar i unutrašnjih koalicionih odnosa. Ja čak to ne smatram problemom već uvijek demokratijom", rekao je Krivokapić novinarima u vili Gorica nakon sastanka sa Kukanom.

Povodom spora sa DPS-om koji insistira da država revidira ugovor sa A2A, kako bi ta kompanija dobila olakšane uslove da poslije 2015. stekne većinsko vlasništo u EPCG, čemu se SDP oštro protivi, Krivokapić je naveo da koalicija sa DPS-om uvijek ima živu raspravu unutar sebe.

Tako se, tvrdi on, vodi demokratski život u jednoj koaliciji inače bi bili jedna partija. Kukan će, dodao je Krivokapić, čuti za spor jer će se o tome raspravljati na zajedničkom Parlamentarnom odboru.

Upitan ima li šta od vanrednih izbora, šef Skupštine je rekao da su oni uvijek dobar stimulans za sve koji se bave politikom.

"Ali, ta pitanja smo rješavali i prije u Parlamentu. Nemojte zaboraviti – mi smo Taru i Termoelektranu riješili u parlamentu koji je mjesto rješavanja sporova", rekao je predsjednik Skupštine podsjećajuči da je tada za to glasala i opozicija koja se po mnogim stvarima razlikovala od SDP-a.

On je dodao da ako rješenja nema unutar koalicije, da će se ono naći u parlamentu i da zato ne treba žuriti. Smatra da je pokazano puno demokratskog kapaciteta i unutar koalicije i parlamenta da se rješavaju takva pitanja.

"Mislim da se pokazalo ono što je najvažnije – da uspijevamo napraviti konsenzus oko strateških ekonomskih interesa Crne Gore a onda sledstveno tome i političkih", rekao je Krivokapić.

Vlada i sudstvo sposobnije za akciju od Skupštine

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Kukanom, predsjednik Skupštine je naveo da je parlament povećao svoje kapacitete.

“Uradili smo mnogo konkretnih stvari, iako su druge grane vlasti više sposobne za akciju, kao što je Vlada i sudstvo. Ali, parlamet ima dužnost da to pogura i kontroliše”, rekao je Krivokapić.

Uz želju da se Crna Gora krećete brže ka EU, Kukan je poručio da EU očajnički treba pozitivne vijesti sa Balkana. Čak i uz najstrožije kriterijume, smatra on, Crna Gora može biti država koja će prenijeti ovu pozitivnu poruku u Brisel.

“Mi svi očekujemo da će ovogodišnji Izvještaj o napretku definisati dan da počnete pristupne pregovore sa EU. Mislim da Crna Gora ima sve preduslove da dokaže da će u budućnosti biti spremna da postane član evropske podorice”, kazao je Kukan.

Na sastanku Paralamentarnog odbora crnogorski i evropski poslanici će govoriti primjeni Akcionog plana za jačanje zakonodavne i kontrolne uloge crnogorskog parlamenta, saradnji državnih organa i civilnog društva, regionalnoj saradnji, a biće riječi i o ekonomskom razvoju, poljoprivredi, ruralnom razvoju i energetici.

Galerija

Bonus video: