Krivokapić: Propali pregovori sa DPS-om, izbori najrealnija opcija

Kako saznaju "Vijesti", koalicioni dogovori su postignuti u Baru, Pljevljima i Bijelom Polju
53 pregleda 121 komentar(a)
Ažurirano: 23.07.2014. 18:43h

Predsjednik SDP-a Ranko Krivokapić saopštio je da njegova partija nije uspjela da postigne dogovor sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), te da su pregovori između te dvije partije okončani.

“U Podgorici ne može doći do daljih pregovora jer su obje strane pri svojim stavovima mi na istrajanju na konceptu nestraničkog kandidata koji će voditi grad i promjena u gradu a DPS da njihov nosilac liste treba da bude gradonačelnik, tako da oko Podgorice neće biti razgovora. Ostaje da SDP se odredi dalje na svojim organima kako će dalje nastupati, da li je to podrška raspisivanju onovnih izbora u Podgorici ili neka od raznih političkih mogućnosti, kao što je manjinska vlada. Zatvorena je mogućnost u Podgorici, jer DPS ne prihvata, mi ne prihvatamo da odustanemo od onoga što je bio projekat ELP, obećanje građanima za promjene, i tu smo se zaustavili. Ali postoje drugi gradovi i postoji Podgorica kao otvorena mogućnost za druga rješenja kaja će razmotriti u okviru ELP i organima obje partije”, rekao je Krivokapić novinarima nakon razgovora sa liderom DPS-a Milom Đukanovićem i potrpedsjednikom te partije Svetozarom Marovićem.

On je kazao da su u ovom momentu ponovni izbori najrealnija opcija.

Upitan da li ovakav ishod pregovora može uticati na koalciju sa DPS-om na državnom nivou Krivokapić je naveo da njegova partija nema takve namjere

Upitan da li prekid pregovora sa DPS-om znači i pregovore sa opozicijom lider SDP-a kazao je da će prvo sa kolegama iz Pozitivne sumirati razgovore SDP-a sa DPS i njihove sa opozicijom.

“Kada dobijemo te podatke onda ćemo na organima odlučivati na organima kako ćemo dalje. Mogućnost koalicije sa opozicijom nije otvorena jer je nijedan organ SDP-a nije razmotrio, a nemamo konačan odgovor od strane opozicije koje treba da prikupe kolege iz Pozitivne”; kazao je Krivokapić.

Upitan da li ovakav ishod pregovora može uticati na koalciju sa DPS-om na državnom nivou Krivokapić je naveo da njegova partija nema takve namjere.

“Nemamo takve namjere, ali politika ima svoje zakonomjernosti i ne zavisi samo od namjera, zavisi od kretanja koje politika donosi dosta često imajući svoje zakonomjernosti i vodeći tokove u slijed koji je već neka datost, tako da se to ne može isključiti, ali SDP nema takve namjere”, kazao je on.

Krivokapić je kazao da prema njegovom shvatanju demokratskih principa, onaj ko ima 46 taj mora biti manjina, i da u demokratiji taj princip da gradonačelnik koji nije dobio većinu bude gradonačelnik ne postoji.

Prilog TV VIjesti

Đukanović o principima i odgovornosti

Predsjednik DPS-a Milo Đukanović, kazao je novinarima da DPS pregovorima o formiranju vlasti u Podgorici i drugim opštinama pristupa krajnje odgovorno i konstruktivno.

„Koliko god dogovor bio važan ne smije ugrožavati temeljne političke principe na kojima počiva svaka demokratska zajednica i na kojima mora počivati Crna Gora“, rekao je Đukanović.

On je objasnio da se na tome zasniva i princip DPS-a da Slavoljub Stijepović bude gradonačelnik.

Đukanović je rekao da u DPS-u ne smatraju da je Stijepović najbolji kandidat, niti da je to najbolje rješenje, ali da je taj zahtjev nakon rezultata izbora u skladu sa demokratskim principima.

„To je pitanje odgovornosti, jer smo u predizbornoj kampanji učestvovali sa programom i sa kandidatom za gradonačelnika i taj paket je dobio 47 odsto podrške građana. Ako se olako mijenjaju ponude tokom iste političke utakmice utire se put za uvođenje neodgovornosti u politički sistem države“, poručio je Đukanović.

Na to, kako je kazao, nema pravo nijedan politički subjekt u državi, a posebno DPS sa odgovornošću koju ima i pozicijom na kojoj se nalazi.

On je rekao da na tim osnovima DPS pokušava da dodđe do dogovora sa SDP-om.

„To bi bilo racionalnije rješenje od bilo koje druge političke kombinacije, ali i ponavljana izbora“, ocijenio je Đukanović.

Na pitanje da li se mogu očekivati vanredni parlamentarni izbori na jesen, Đukanović je kazao da misli da je takvo očekivanje „podgrijavala opozicija u susret prethodnim lokalnim izborima“, kada je, kako je naveo, „najavljivala zemljotres na političkoj sceni Crne Gore“.

Galerija

Bonus video: