Krivokapić: Sa Đukanovićem nećemo u vladu

Građani od nas očekuju da se okupimo, ne interesuju ih velike teme koje su iza nas
116 pregleda 129 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Sdp.co.me
Ranko Krivokapić, Foto: Sdp.co.me
Ažurirano: 10.10.2016. 05:48h

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić ponovio je da ta stranka neće ulaziti u postizbornu koaliciju sa Demokratskom partijom socijalista (DPS), navodeći da je DPS zarobio državu. Krivokapić je u razgovoru za "Vijesti" rekao da je djelovanje pojedinih opozicionih struktura štetno za demokratske procese i poziciju Crne Gore u međunarodnoj zajednici, čime se pomaže DPS-u.

  • Postoji li mogućnost da, ukoliko DPS ne obezbijedi većinu, uđete u vladu sa tom partijom i da li bi u tom slučaju pristali da Milo Đukanović bude mandatar?

SDP je više puta veoma jasno saopštio da neće ulaziti u postizborne koalicije sa DPS-om. Kako smo i najavljivali, napustili smo koaliciju i Vladu odmah nakon dobijanja poziva za NATO, što je bila ključna tačka savezništva između dvije partije. Cilj zbog kojeg smo bili u savezu je ispunjen.

DPS je postao struktura koja je zarobila državu, koja vlada ucjenama i pritiscima, koja je poharala Crnu Goru i njene resurse. To je partija u čijem su vrhu šefovi organizovanih kriminalnih grupa, a brojni funkcioneri, posebno na lokalnom nivou, osumnjičeni ili optuženi kao članovi kriminalnih grupa. Država sa takvim DPS-om gubi svaki smisao i služi nekolicini koji su spojili državnu sa ličnom kasom. Zato su upravo oni najveća prijetnja državi i mogu se promijeniti jedino kada odu u opoziciju.

  • Demokratski front i koalicija “Ključ” su posljednjih dana razmijenili sporazume kojim najavljuju saradnju. Očekujete li da ponuda bude poslata i SDP-u?

Djelovanje pojedinih opozicionih struktura smatramo začuđujućim i štetnim po demokratske procese. Najave kao što su revizija priznanja nekih država ili odustajanje od evropske zajedničke vanjske i bezbjednosne politike su odraz neozbiljnosti i autogolovi kojima se pomaže DPS-u. Ko to ne vidi, taj malo zna o politici.

SDP je jasno rekao što će činiti i na kojoj platformi će voditi smjenu DPS-a. Jasno smo rekli i ko su nam partneri u tom pocesu, a to su građanska opozicija, manjinske partije, civilni sektor i drugi vanpartijski stručnjaci za pojedine oblasti. Ne rukovodimo se onim što rade drugi već smo posvećeni našoj politici i ciljevima.

Jasan je naš stav oko NATO-a i načina pristupanja tom savezu, jer smo jedini koji se 25 godina zalažu za članstvo u EU i NATO. Mi od svojih ciljeva ne odustajemo niti tražimo od bilo koga da odustane od svojih legitimnih ciljeva. Ne smatramo korisnim da bilo ko iz građanske opozicije pristane da tema NATO-a, kao završena tema, bude nova tačka podjela koja odgovara upravo DPS-u.

Građani od nas na izborima očekuju da se okupimo oko zaustavljanja pohare, ekonomskog razvoja, dekriminalizacije društva, većih plata i penzija. Ne interesuju ih velike teme koje su iza nas. Od njih koristi imaju samo oni što hoće da dijele Crnu Goru kako bi je pljačkali. Ne želim da vjerujem da su ozbiljnim subjektima takve teme važnije od smjene DPS-a.

  • Dio javnosti spekuliše da bi na novoj širokoj vladi u kojoj bi bili predstavnici DPS-a i opozicije mogli insistirati predstavnici međunarodne zajednice, kako bi na taj način omogućili mirnu tranziciju vlasti?

Ono što podržava međunarodna zajednica je država u kojoj će vladati zakoni a ne volja pojedinca. To su na kraju bazični standardi na kojima počivaju EU i NATO. Ne postoji nijedna zemlja u EU i NATO u kojoj se vlast nikada nije mijenjala i gdje su u vrhu vladajuće partije šefovi organizovanih kriminalnih grupa. EU vidi najveću prijetnju po državu u infiltraciji korupcije i organizovanog kriminala u politički i ekonomski sistem zemlje. Ja sam duboko ubijeđen da neće demokratski svijet mijenjati svoja pravila zbog Crne Gore, već da ćemo se mi morati prilagođavati.

Već sam kazao da SDP neće biti dio bilo kakve vlade u kojoj bi bio DPS. SDP će okupiti snage građanske opozicije, manjinske partije, stručne vanpartijske ljude, predstavnike civilnog sektora i sa njima graditi novu Crnu Goru

  • Smatrate li da odbijanjem postizborne saradnje sa DF-om unaprijed smanjujete šanse da opozicija formira novu većinu i vladu bez DPS-a?

SDP-u ne treba vlast radi vlasti ili vlast po svaku cijenu. Da nam je trebala bilo kakva vlast ostali bismo sa DPS-om. Crnoj Gori treba vlast bez DPS-a, ali ozbiljna, kompetentna vlast koju će činiti stabilni, dokazani i stručni ljudi sa kojima Crna Gora neće ulaziti u bilo kakve avanture, već biti sigurna zemlja i kredibilan partner našim međunarodnim saveznicima.

Svako kome je stalo do demokratske Crne Gore i, prvi put u njenoj istoriji promjene vlasti na izborima, mora podržati ovakav kurs.

Ko pritiska završiće kod tužioca

Kako će SDP reagovati ukoliko na dan izbora bude značajnih propusta koji bi mogle da dovedu u pitanje njihovu regularnost?

Nije realno očekivati da će DPS tek tako odustati od svojih prepoznatljivih metoda izbornih manipulacija koje su opisane u izvještajima Evropske komsiije i drugih međunarodnih organizacija.

Pratićemo svakodnevno dešavanja, posebno na sami dan izbora. Svako ko bude se drznuo da pritiska ili ucjenjuje za glasove neka bude siguran da će završiti kod specijalnog tužioca. Ako neko misli da će ga spasiti DPS, neka vide kako je spasao Svetozara Marovića. Poslije 16. oktobra, svi će odgovarati pred tužiocem i zakonom.

Bonus video: