Krivokapić: SDP je uspio da odbrani svoju nezavisnost

"U svakoj familiji ima loših momenata i u svakoj ljudske mane i vrline nekad pretjeraju. To se desi, na tome se nauči”, kazao je Krivokapić
177 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.06.2015. 20:30h

Ranko Krivokapić izabran je danas za novog/starog predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP).

Krivokapić je na Kongresu dobio protivkandidata Ivana Brajovića za 35 glasova.

Od 362 delegata, glas Krivokapiću dalo je 197 predstavnika na 8. Kongresu partije. Za Brajovića su glasala 162 delegata, dok su tri listića bila nevažeća, saopštila je izborna komisija.

"Ovo je pobjeda SDP-a. SDP-a koji je uspio da odbrani svoju nezavisnost, ali i pobjeda demokratske Crne Gore, one koja nas je pustila da sami odlučujemo o sebi”, rekao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, poraženi su oni koji nijesu ni u jednoj od te dvije kategorije, a koji su se, kako je naveo, bavili SDP-om.

"Pokazalo se da u Crnoj Gori, ne samo da znamo da trajemo, već znamo i demokratski da pobjeđujemo unutrašnjim radom i trudom", kazao je Krivokapić.

On je dodao da se pokazalo i da nijesu salomivi.

"U svakoj familiji ima loših momenata i u svakoj ljudske mane i vrline nekad pretjeraju. To se desi, na tome se nauči”, kazao je Krivokapić.

Na tim iskustvima, kako je naveo, treba graditi uspješniju i odgovorniju SDP. “Što nas ne unušti, to nas ojača”.

"Danas je SDP pokazala da ostaje jedinstvena, a njen ugled je veći”, poručio je Krivokapić, ocjenjujući da je SDP spremna za dalji demokratski iskorak partije.

Brajović je čestitao pobjedu Krivokapiću, navodeći da je bio spreman da se angažuje na, kako je naveo, jedinstvu SDP-a.

"Bio sam potpuno spreman da se angažujem na jedinstvu SDP–a, na intenziviranju partijskg rada i na novom snažnom iskoraku SDP-a", rekao je on nakon konačnog proglašenja rezultata unutarpartijskih izbora.

On je zahvalio delegatima koji su glasali za njega, dodajući da su oni, na kraju, glavni pobjednici.

Na osmom Kongresu SDP-a, koji je trajao više od deset sati, izabrani su članovi Glavnog i Nadzornog odbora, kao i Statutarne komisije.

U završnici Kongresa prikazan je film u kom je prikazan istorijat SDP-a, koji obilježava i 25 godina postojanja.

Krivokapić je ranije obraćajući se delegatima na Kongresu rekao da je SDP garant promjena Crne Gore, ali bez nestabilnosti i neizvjesnosti. On je naveo da je SDP najozbiljnija alternativa Demokratske partije socijalista.

On je, na Osmom Kongresu SDP-a rekao da su socijaldemokrate neraskidivi dio Jugoslavije i Crne Gore.

"Bez SDP-a se ne može pisati istorija Crne Gore, izborno smo jači nego ikada, i glavna smo i najozbiljnija alternativa partneru u vlasti", kazao je Krivokapić.

On je ocijenio da Crna Gora ne bi postojala milenijum da je bila država plahih lidera i da SDP, kako je dodao, ne bi bio prava strana istorije četvrtinu vijeka da nije imao liderski kapacitet da ne poklekne.

"SDP ostaje garant Crne Gore da se može i mora mijenjati, ali bez nestabilnosti i neizvjesnosti", ocijenio je Krivokapić.

SDP Kongres, Ranko Krivokapić, Ivan Brajović, Milo ĐukanovićFoto: Boris Pejović

On smatra da SDP, na osnovu prošlosti, može garantovati obećanje za budućnost.

"Ostajemo jedini izvorni borci za nezavisnu, građansku i demokratsku Crnu Goru, barjak slobode neokaljan nosimo", poručio je Krivokapić.

On je objasnio da je cilj svake partije dug ostanak na vlasti, ali, kako je kazao, ima onih kojih zastanu na nekoj stepenici i onih koji pokleknu i posrnu.

"Samo SDP sa integritetom, jasnom, prepoznatljivom i nezavisnom politikom može graditi strateška partnerstva za dobro Crne Gore. U suprotnom, SDP ne može opstati", kazao je Krivokapić.

Kako je naveo, uprkos onima koji podstiču podjele unutar te partije, ona je izborno jača i međunarodno poštovaniji nego iko ko iz Crne Gore.

Građani, kako je kazao Krivokapić, traže malo, pravdu i pristojan posao.

"Mi se borimo za državu u koju se vraćaju naši koji su rasuti po bijelom svijetu", rekao je Krivokapić.

On je kazao da investitori iz Evropske unije i NATO-a mogu doći poštujući domaće zakone i to tada, smatra Krivokapić, nije partijski nego državni interes.

"Garant investitorima mogu biti samo zakoni, a ne ugovori koji traju samo do jedne Skupštine ili Vlade", ocijenio je on.

Crnoj Gori treba, kazao je Krivokapić, strateški investitori koji će ulagati u državu, a ne privatizatori za čije smo dugove, kako je dodao, "više dali nego za zdravstvo i školstvo u nekim kriznim godinama".

Krivokapić je ukazao da je potrebno zaustaviti iseljavanje sa sjevera države, navodeći da su najveće bogatstvo Crne Gore ljudi.

Kongresu su kao gosti prisustvovali predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović. Među gostima su i predstavnici političkih partija Andrija Popovič (Liberalna partija), Azra Jasavić (Pozitivna Crna Gora), Suljo Mustafić (Bošnjačka stranka) i drugi.

Predsjednik verifikacione komisije Siniša Stanković rekao je da su prisutni svi delegati.

Đukanović se obratio Kongresu i rekao da se danas, kada politički pogledi DPS-a i SDP-a nijesu identični, trude da se ponašaju odgovorno.

On je rekao da se nada da će DPS na sljedećim izborima pokazati superiornost i da su vrata otvorena za sve partije koje dijele političke prioritete i kojima je Crna Gora u srcu.

U svečanom dijelu Kongresa, obratili su se i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko i potpredsjednik SNP-a Veselin Bakić. okupljenima se obratio i predstavnik Socijalističke internacionale Luis Ajala.

Kongresu prisustvuju i ambasador Slovačke u Crnoj Gori František Lipka, ruski ambasador Andrej Nesterenko, kao i ambasadori Kine, Mađarske, BiH, Rumunije, Turske, Slovenije...

Predstavnik bosanskohercegovačkog SDP-a Nermin Nikšić je u svom obraćanju rekao da posebno cijeni ono što je u istoriji radio Krivokapić, odnosno "njegov antiratni angažman".

Galerija

Bonus video: