Krivokapić: SPC u Crnoj Gori djeluje van zakonskih okvira

Crkva mora da zna da je dio države, i da zakoni važe i za nju, da mantija ne štiti od bilo kojeg vida odgovornosti, rekao je Krivokapić za dnevni list Danas
53 pregleda 90 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Ranko Krivokapić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 12.07.2013. 19:21h

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić kazao je da Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori djeluje van zakonskih okvira te zemlje i zalaže se da se to pitanje riješi na miran način.

"Željeli smo da damo šansu SPC da 'ispoštuje' Crnu Goru i uđe u zakonske okvire, pošto trenutno djeluje van njih. Na kraju će biti naša evropska obaveza da ih uvedemo u pravo. Crkva mora da zna da je dio države, i da zakoni važe i za nju, da mantija ne štiti od bilo kojeg vida odgovornosti", rekao je Krivokapić za Danas.

Nakon dvodnevne posjete Beogradu, Krivokapić je rekao da su odnosi dvije zemlje u posljednjih 150 godina obilježeni usponima i padovima, a da su bili dobri kada se Srbija nije miješala u politiku Crne Gore.

"Ali onda kada se Srbija miješala u državne projekte Crne Gore i na neki način rušila crnogorski građanski koncept, kada se isticao politički uticaj Srpske pravoslavne crkve, što i jeste problem u Srbiji, onda su odnosi bili loši", rekao je Krivokapić.

On je, međutim, dodao da nova vlast u Beogradu, a prvenstveno premijer Ivica Dačić, nema takve aspiracije.

Krivokapić je rekao da je dogovoreno da Dačić septembra ove godine poseti Crnu Goru, gdje će se sastati sa premijerom Milom Đukanovićem, i podržao ideju da dvije Vlade jednom godišnje održavaju zajedničke sjednice.

Govoreći o određivanju datuma početka pregovora o članstvu Srbije u EU, Krivokapić je rekao da se tome raduje jer je to rezultat vrlo teških i hrabrih odluka Dačića i ostalih članova vladajuće koalicije.

"Srbiji je sada otvoren put koji je bio neizvjesan. Lakše ćemo svi ići ka EU", rekao je on.

Komentarišući navode medija da bi najesen moglo doći do prijevremenih izbora u Crnoj Gori, Krivokapić je potvrdio spor unutar vladajuće koalicije, ali je izrazio uvjerenje da će koalicija imati snage da riješi probleme.

Bonus video: