Krivokapić: Spremni i posvećeni u ispunjavanju uslova za članstvo u NATO

On se, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, zahvalio predsjedniku Parlamentarne skupštine (PS) NATO Majklu Tarneru, i Parlamentu Mađarske na direktoj podršci pozivu Crne Gore u NATO do kraja 2015
59 pregleda 12 komentar(a)
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ranko Krivokapić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.05.2015. 19:38h

Nećemo propustiti ovu jedinstvenu priliku da dokažemo našu spremnost i posvećenost ispunjavanju uslova za dobijanje poziva za punopravno članstvo u NATO, kazao je danas predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić.

On se, kako je saopšteno iz njegovog kabineta, zahvalio predsjedniku Parlamentarne skupštine (PS) NATO Majklu Tarneru, i Parlamentu Mađarske na direktoj podršci pozivu Crne Gore u NATO do kraja 2015.

"Parlamentarna Skupština NATO usvojila je danas Deklaraciju o proširenju NATO-a i naglasila da zemlje kandidati moraju nastaviti sa neophodnim pripremama za ispunjavanje uslova za članstvo, kao što je navedeno u članu 10 Vašingtonskog ugovora. Naglašavajući da proširenje ne predstavlja prijetnju za bilo koju naciju, već povećava bezbjednost i stabilnost cijelog evroatlanskog regiona, snažno preporučuje vladama i parlamentima Sjeverno-atlanskog saveza da "nastave sa podrškom zemljama koje teže da se pridruže Savezu i da donesu odluku o pozivu Crne Gore do kraja 2015. godine", navodi se u saopštenju iz Krivokapićevog kabineta.

U saopštenju se dodaje da je Tarner prenio Krivokapiću veliku podršku američkog Kongresa politici proširenja.

"Krivokapić se zahvalio na velikoj podršci NATO Parlamentarne Skupštine, koja je jasno poslala poruku članicama da NATO mora ostati posvećen politici proširenja. Na posebnom sastanku sa zamjenikom Generalnog sekretara NATO ambasadorom Aleksandrom Veršbouom, prenijete su, nakon ministarskog sastanka u Antaliji, poruke podrške ali i potrebe da se do kraja ispune svi uslovi koje zemlje članice očekujuju od Crne Gore. Posljednih šest mjeseci ovog istorijskog puta za Crnu Goru moraju biti dominantno posvećeni podizanjju podrške javnosti i mjerljivim pomacima u vladavini prava", piše u saopštenju.

Krivokapić je razgovarao i sa predsjednikom Parlamenata Bosne i Hercegovine, Makedonije i Gruzije.

"Predsjednik je istakao da zemlje koje se nalaze pred vratima NATO, moraju više sarađivati i međusobno se podržavati. Predsjednici su istakli da napredak bilo koje od zemalja, je zajednički uspjeh, i da se svaka od zemalja mora potruditi da politika proširenja ostane u fokusu alijanse", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: