Krivokapić u Parizu: Sa Bartolonom o istorijskim vezama

Krivokapić je danas održao predavanje na prestižnom Francuskom Institutu za međunarodne odnose
9 komentar(a)
Ažurirano: 23.06.2014. 15:20h

Predsjednik Parlamentarne skupštine OEBS-a i Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić boravi u zvaničnoj posjeti Republici Francuskoj. Krivokapić se danas u Parizu susreo sa predsjednikom Nacionalne skupštine Republike Francuske Klodom Bartolonom.

Kako se navodi u saopštenju iz Krivokapićevog kabineta, oni su razgovarali, u svjetlu skorog obilježavanja stogodišnjice od početka I Svjetskog rata, o istorijskim vezama između Crne Gore i Francuske.

"Na tom savezništvu i današnjoj zajedničkoj posvećenosti istim vrijednostima, razvija se konkretna saradnja u oblasti evropskih i evro-atlantskih integracija Crne Gore. Krivokapić je naglasio da je prijateljstvo sa Francuskom, kao jednom od država osnivača Evropske unije, posebno važno i da se kontinuirano iskazuje na konkretan način, kroz ekspertsku pomoć u oblasti koja je ključna za članstvo Crne Gore u EU i NATO – vladavini prava", navodi se u saopštenju.

Bartolon je posebno istakao da je značaj snažnog Parlamenta, za ostvarivanje izgradnje države i vladavine prava, veliki i u „starim demokratijama“ kakva je Francuska, a posebno u novim kakve su zemlje Zapadnog Balkana.

"U razgovoru je takođe apostrofirana važna uloga koju je Parlamentarna skupština OEBS-a imala u uspostavljanju dijaloga neophodnog za de-eskalaciju krize u Ukrajini. Sagovornici su se saglasili da su ove aktivnosti PS sada dale dodatan povod za osnaživanje uloge Parlamentarne skupštine u okviru OEBS-a. Jedan od mehanizama koji je razmatran na sastanku je evaluacija sprovođenja odluka donijetih od strane struktura OEBS-a", piše u saopštenju.

Krivokapić je danas održao predavanje na prestižnom Francuskom Institutu za međunarodne odnose (IFRI) na temu: “Koja je uloga OEBS-a u Evropi u krizi”.

„Rad na izgradnji demokratije i zaštite ljudskih prava nikada nije završen i jedna od prednosti OEBS-a je upravo to što obezbjeđuje forum za dijalog o zajedničkim izazovima i zajedničkom napretku. Svijet se mijenja dramatično i zato naši odgovori na ove izazove moraju biti brži nego ikada. Instrumenti koji će ih riješiti su takođe novi, ali vrijednosti i principi koji vode organizaciju datiraju od njenog nastanka. Oni su bili snaga napretka naših država kroz istoriju. Sada su pozvani da budu osnaženi našom većom obavezom i odgovornošću“, istakao je Krivokapić u svom obraćanju.

Krivokapić je takođe, razgovarao i sa predsjednikom IFRI-ja Tijeri de Montbrijalom o krizi u Ukrajini ali i aktuelnom političkom momentu u Evropskoj uniji.

Galerija

Bonus video: