Krizu ne mogu rješavati oni koji su je stvorili

Dok opozicija ocjenjuje da v.d. stanje i blokada u ključnim institucijama odgovara vlasti, iz Vlade ne odgovaraju da li će za prevazilaženje problema tražiti pomoć EU
9004 pregleda 4 komentar(a)
Predsjednik DPS Milo Đukanović i politički direktor Branimir Gvozdenović, Foto: Boris Pejović
Predsjednik DPS Milo Đukanović i politički direktor Branimir Gvozdenović, Foto: Boris Pejović

Evropska unija (EU) se mora aktivnije uključiti u rješavanje institucionalne blokade u Crnoj Gori, jer vlast, kojoj odgovara da ključne institucije za vladavinu prava što duže ostanu u v.d. stanju, to sama neće učiniti.

To su ocijenili sagovornici “Vijesti” iz opozicije, apostrofirajući da, ako se EU i drugi ključni faktori međunarodne zajednice aktivno ne angažuju u rješavanju ovog problema, “prijeti kriza od koje ćemo se teško oporaviti”.

Ključne institucije u Crnoj Gori su već duže vrijeme u v.d. stanju.

Vrhovni državni tužilac je vršilac dužnosti od oktobra prošle godine, dio članova i predsjednik Sudskog savjeta skoro godinu, a od početka februara Ustavnim sudom rukovodi predsedavajuća sutkinja. Dio ovog kadriranja vladajuća koalicija i sudije završili su kreativnim tumačenjem propisa. Kopredsjedavajući Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) Vladimir Bilčik je nedavno, odgovarajući na pitanje “Vijesti” da li i na koji način mogu da pomognu u rješavanju institucionalne krize u Crnoj Gori, istakao da dijalog koji su koristili u Sjevernoj Makedoniji i intereparlamentarni dijalog koji je na snazi u Srbiji, mogu da se aktiviraju i ovdje, “ na zahtjev Crne Gore.”

Iz Vlade “Vijestima” nijesu odgovorili na pitanja da li će tražiti posredovanje EU za rješavanje institucionalne krize i da li je takav potez prihvatljiv. Ni iz vladajućeg DPS-a nijesu odgovorili da li bi država trebalo da zatraži pomoć EU za rješavanje institucionalne krize ili to može sama da riješi, kao i da li je Bilčikov predlog prihvatljiv.

Generalni sekretar Demokrata, Boris Bogdanović, ocijenio je da je potpuni institucionalni kolaps rezultat “klasične autoritarne politike jednog čovjeka i jedne partije”.

“Uz to, potpuno je očekivano da postoji nulto povjerenje u takve institucije, a posebno u subjekt koji se svih ovih godina predstavlja, ne samo kao njihov kontrolor i rukovodilac, već kao većinski vlasnik”, kazao je Bogdanović “Vijestima”.

On je ocijenio da je to nezamisliva i porazna činjenica za bilo koju državu, a posebno za pretendenta za članstvo u EU.

“Kada imate takvo stanje stvari i ovakve nagomilane probleme i dubioze, onda je jasno da ih ne mogu rješavati oni koji su ih stvorili. Posebno što je cilj DPS-a da svaku od institucija što duže drži u VD stanju, kako bi nad njima imao apsolutnu kontrolu”, smatra Bogdanović.

Poslanica Demokratskog fronta (DF) Branka Bošnjak ocijenila je da su pravosudni organi i institucije sistema potpuno zatočene i da vlasti odgovara ovakav sistem.

“Iluzorno je misliti da oni imaju želju da ga mijenjaju. Promjena sistema značila bi njihovo procesuiranje za razna nedjela. Oni odlično ‘plivaju’ u v.d. stanju. Zato istinski, nikada nijesu ni inicirali dijalog na tu temu. Njihovi poslušnici su tamo i to je njima najbitnije”, rekla je Bošnjak za “Vijesti”.

Ona je ocijenila da bi ‘primorali’ režim na ravnopravan dijalog i činjenje u korist javnog interesa, samo ako je alternativa jedinstvena i pokaže svoju pravu snagu i onda ne bi bio problem usvojiti i one odluke za koje treba dvotrećinska većina.

Bošnjak je istakla da se zalažu da se izvrši reizbor svih pravosudnih organa, reizbor svih sudija, pa i onih u Ustavnom sudu.

“Dati im logističku i finansijsku podršku za profesionalan rad, ali i omogućiti Skupštini mehanizme kontrole”, navela je Bošnjak.

Glavni pregovarač Crne Gore sa EU, Aleksandar Drljević, je nedavno saopštio da su ključne institucije iz vladavine prava u v.d. stanju ili ne funkcionišu, te da očekuju da će do rješenja doći u okviru dijaloga koji je Vlada inicirala početkom februara.

Bogdanović je ocijenio da je DPS izigrao svaki pokušaj međunarodne zajednice, a posebno EU, da se prevaziđu ili ublaže problemi, koje je DPS u svojoj višedecenijskoj karijeri stvarao. Posljednji primjer takve politike je, kako je naveo, kada su “iz fioke izvukli Zakon o slobodi vjeroispovijesti”. Ovakav postupak vlasti je, navodi, uveo Crnu Goru u totalnu društvenu dezorijentaciju i krizu, tako da će trebati model koji će biti i brži i oštriji od makedonskog, imajući u vidu da u Sjevernoj Makedoniji tadašnja i sadašnja vlast nije ni pokušala da izigra povjerenje EU i ostalih činilaca međunarodne zajednice, kao što je to činio DPS.

Istakao je da unutarparlamentarni dijalog koji je na snazi u Srbiji, niti može pomoći, niti dolazi u obzir, jer je “DPS prepun političkih varalica”. Bošnjak je kazala da je i EU jasno da vlast nikada nije željela istinski dijalog oko uslova za fer izbore.

“Prvozapočeti je miniran protivustavnim stavljenjem u zatvor Nebojše Medojevića, a drugi vađenjem iz ladica neustavnog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, i jednostranim usvajanjem seta izbornih zakona za koje im nije bila potrebna dvoterećinska većina”, istakla je Bošnjak.

Ona je kazala da bi imajući u vidu sve to, EU trebalo da bude “eksplicitnija i da objektivnije sagleda stanje”.

Bonus video: