Kuljača i Marović podnijeli ostavke

Neke indicije govore da im je moguće iz DPS-a sugerisano da se povuku sa funkcija, da bi sud onda donio odluku da budu pušteni iz pritvora.
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.04.2011. 20:13h

Gradonačelnik Budve Rajko Kuljača i potpredsjednik opštine Dragan Marović, koji su od 24. decembra u pritvoru zbog afere “Zavala”, podnijeli su ostavke na svoje funkcije, potvrđeno je „Vijestima“ iz rukovodstva lokalnog DPS-a.

Kuljača i Marović obavijestili su svoje partijske kolege da napuštaju funkcije u lokalnoj upravi, kako dalje ne bi „opterećivali i bili smetnja daljem razvoju grada“.

U DPS-u nijesu htjeli da kažu na koji način su ostavke stigle u opštinu, a neke indicije govore da im je moguće iz DPS-a sugerisano da se povuku sa funkcija, da bi sud onda donio odluku da budu pušteni iz pritvora.

Kako „Vijesti“ saznaju, Kuljača je i ranije u nekoliko navrata nudio svojim kolegama ostavku, ali je to odbijeno, u nadi da će oni biti pušteni iz pritvora.

Međutim, Viši sud je nakon tromjesečnog boravka u spuškom zatvoru produžio pritvor Kuljači, Maroviću, te poslaniku DPS Đorđu Pinjatiću, kao i direktoru firme Mon invest Draganu Sekuliću, da bi Apelacioni sud prihvatio žalbu advokatskog tima okrivljenih, te vratio odluku Višem sudu na razmatranje.

Ukoliko Viši sud ponovo bude odlučio da produži pritvor Kuljači i Maroviću, oni bi u svakom slučaju po sili zakona, nakon šest mjeseci bili razriješeni svojih funkcija.

Do izbora novog gradonačelnika, tu funkciju obavlja potpredsjednik Lazar Rađenović.

Kuljača je za gradonačelnika prvi put izabran 2005. na izborima, a drugi mandat su mu u maju 2010., po novom zakonu, povjerili odbornici DPS-a.

Skupštine opštine treba da konstatuje ostavku na prvoj sjednici da bi i formalno Kuljači prestao mandat, ali u Statutu Budve i Poslovniku o radu SO nije definisano koliko treba da prođe do izbora novog gradonačelnika.

Jedino se, kada se govori o razrješenju na inicijativu odbornika, kaže da se Skupština o predlogu za razrješenje Predsjednika Opštine mora izjasniti u roku od 30 dana.

Za predsjednika SO piše da u hitnim slučajevima može sazvati sjednicu parlementa u roku manjem od 10 dana.

Bonus video: