Kult Đukanovićeve ličnosti u partiji nimalo ne blijedi

Još je rano da Lukšić etablira svoju socijalnu mrežu nalik onome kako je uradio Đukanović, kazao je Bešić
68 pregleda 0 komentar(a)
Miloš Bešić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Miloš Bešić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 21.04.2011. 19:53h

To što su skoro svi opštinski odbori DPS-a kao jedinog kandidata za predsjednika te stranke na kongresu 21. maja predložili dosadašnjeg čelnog čovjeka partije Mila Đukanovića za analitičare i opoziciju ne predstavlja iznenađenje.

Činjenica da kult Đukanovićeve ličnosti u partijskoj bazi nimalo ne blijedi ni četiri mjeseca od kada je napustio premijersku funkciju za političkog analitičara, metodologa Miloša Bešića nimalo nije čudna.

"Ne bih ja govorio u kategorijama kulta ličnosti. Ja bih prije rekao da imamo političara koji je još u punoj političkoj snazi i relativno zrelim političkim godinama. Sa druge strane, imate činjenicu da je od prvog do posljednjeg dana, do svog posljednjeg povlačenja, vodio DPS iz pobjede u pobjedu u političkom smislu. I naravno, kada imate čovjeka koji je 20 godina bio prvi čovjek vi morate imati u vidu da je unutar DPS-a napravljena jedna vrsta socijalne mreže i da je ona psihološki vezana za kult ličnosti i za autoritet Đukanovića", ocijenio je Bešić za Radio Slobodna Evropa.

On smatra da će na predstojećom kongresu DPS-a doći do određenog miješanja karata unutar kadrovskih struktura, ali i prvih prekompozicija moći unutar DPS-a.

"I u tom smislu mislim da će Lukšić vremenom, mislim da je sada još rano, da etablira svoju socijalnu mrežu vjerovatno po uzoru i nalik onome kako je to uradio gospodin Đukanović kako bi ta partijska infrastruktura moći unutar tako velike partije mogla da odgovori onome što je vizija g. Lukšića, a očito da u tome ima podršku Đukanovića. Naravno, ukoliko DPS i dalje bude dobijao izbore. Ako imamo situaciju da se izbori izgube onda tek dolazi do onoga što se najavljuje, do nekog značajnog miješanja karata i nekakvih drastičnih promjena unutar strukture moći DPS-a", zaključio je Bešić.

Novica Stanić iz Nove srpske demokratije kaže da to što je Đukanović dobio podršku i budvanskog odbora lojalnog Svetozaru Maroviću najbolje oslikava situaciju u najjačoj partiji.

“Sama činjenica da Marović, višedecenijski potpredsjednik DPS-a ćuti, a brat mu je u zatvoru zajedno sa rukovodstvom Budve, najbolje govori o strukturi i demokratskom kapacitetu DPS-a. I što onda možemo očekivati od običnih članova DPS-a nego da urade ovo što rade ovih dana kada jednoglasno predlažu Đukanovića za predsjednika partije", kazao je Stanić.

Bonus video: