Lajčak: Crna Gora konstruktivan i pouzdan partner UN-a

"Snažna posvećenost održivom razvoju predstavlja i našu stratešku razvojnu politiku i, između ostalog, ogleda se u činjenici da je Crna Gora jedna od prvih zemalja koja je u Nacionalnu strategiju održivog razvoja integrisala Agendu 2030. i ciljeve održivog razvoja prenijela na nacionalni nivo“, kazao je Darmanović
3 komentar(a)
Srđan Darmanović, Miroslav Lajčak, Foto: Mvp.gov.me
Srđan Darmanović, Miroslav Lajčak, Foto: Mvp.gov.me
Ažurirano: 24.04.2018. 08:00h

Crna Gora je konstruktivan i pouzdan partner Ujedinjenih nacija (UN), rekao je predsjedavajući Generalne skupštine UN Miroslav Lajčak u razgovoru sa crnogorskim šefom diplomatije Srđanom Darmanovićem.

Darmanović je učestvovao u Njujorku na otvorenoj debati Savjeta bezbjednosti UN o mladima, miru i bezbjednosti.

Navodi se da je Darmanović u odvojenom razgovoru sasa Lajčakom istakao da je Crna Gora spremna da konstruktivno i aktivno doprinese realizaciji prioriteta aktuelnog predsjedavanja.

On je kazao da je Crna Gora privržena temeljnim vrijednostima UN-a i poštovanju Povelje UN-a i međunarodnih obaveza, kao i ostvarenju ciljeva definisanih u Agendi 2030.

"Snažna posvećenost održivom razvoju predstavlja i našu stratešku razvojnu politiku i, između ostalog, ogleda se u činjenici da je Crna Gora jedna od prvih zemalja koja je u Nacionalnu strategiju održivog razvoja integrisala Agendu 2030. i ciljeve održivog razvoja prenijela na nacionalni nivo“, kazao je Darmanović.

On je ocijenio da, u okviru napora usmjerenih na očuvanje međunarodnog mira i bezbjednosti, akcenat treba staviti na preventivni pristup, odnosno mirnodopske metode i diplomatska sredstva kao najbolji način za trajno rješavanje konfilkata.

Lajčak je rekao da je zadovoljan kvalitetnom i sadržajnom saradnjom Crne Gore i Ujedinjenih nacija, koja predstavlja primjer efikasnog partnerstva.

Lajčak je kazao da je Crna Gora konstruktivan i pouzdan partner kako u regionu Zapadnog Balkana, tako i u okviru međunarodne zajednice.

Govoreći na debati Darmanović je ocijenio da mladi širom svijeta mogu značajno doprinijeti održavanju mira i stabilnosti i naglasio da je potrebno da imaju važnu ulogu u tom procesu i intenzivno učestvuju u društvenom, političkom, ekonomskom i kulturnom razvoju.

On je kazao da se mora kontinuirano i marljivo raditi na svim nivoima kako bi bila podignuta svijest među mladima i predstavljena im prava i mogućnosti koja im stoje na raspolaganju.

"Crna Gora podržava sve napore usmjerene na rješavanje potreba i prioriteta mladih i predlaganje održivih rješenja za njihove probleme“, kazao je Darmanović.

On je rekao da je uvjeren da je ulaganje u mlade najbolja investicija za stabilnost i prosperitet crnogorskog društva.

Darmanović je zaključio da pitanje mladih, mira i sigurnosti zahtijeva zajedničke akcije, i poručio da će Crna Gora nastaviti da bude pouzdan partner u nastojanjima da se stvori prostor za doprinos mladih miru i bezbjednosti.

Bonus video: