Lakić: Prazne klupe u Skupštini svjedoče ko bježi od rasprave

Incijativa da se o Predlogu Zakona o planiranju i izgradnji raspravlja u Skupštini Glavnog grada, osim što je elementarno nepotrebna - je i neustavna, jer je zakonodavna vlast ustavna kategorija, kazala je odbornica DPS u Skupštini Glavnog grada
89 pregleda 11 komentar(a)
DPS logo
DPS logo
Ažurirano: 27.09.2017. 12:39h

Inicijativa odbornice Jadranke Vojinović da se u o prijedlogu zakona čije ne zna ni ime, raspravlja u Skupštini Glavnog grada, dok poslaničke klupe u državnom parlamentu koji je jedino nadležan da donosi zakone zjape prazne, najbolje govori o tome ko bježi od rasprave, kazala je Đorđina Lakić, odbornica DPS u Skupštini Glavnog grada.

Takva incijativa, ističe, osim što je elementarno nepotrebna - je i neustavna, jer je zakonodavna vlast ustavna kategorija. Od partije koja ne poštuje institucije sistema i bojkotuje rad u Skupštini Crne Gore, ali uredno za to prima platu, dodaje ona, ne čudi ni da pokreće neustavne inicijative.

"Demorkatska partija socijalista nije bježala od rasprave o Prijedlogu Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, naprotiv, skupštine sale su juče bile pune poslanika DPS-a. Od rasprave su, naočigled čitave crngoroske javnosti, pobjegli poslanici SDP-a, koji za to uredno primaju platu, i to ne malu. Makar zbog toga bi, ako ne zbog odgovornosti prema građanima koje SDP očigledno nema, morali biti u sali. Umjesto toga, SDP predlaže neustavna rješenja koja u konačnom ne bi imali nikakav rezultat jer lokalni parlamenti nemaju nadležnosti u donošenju zakona," kazala je Lakić.

Kada je u pitanju Prijedlog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, napominje, Glavni grad je imao primjedbe i sugestije na predloženi akt tokom javne rasprave, od kojih je većina prihvaćena, ali „brižna“ Socijaldemorkatska partija, dodaje Lakić, nije uradila isto.

"Umjesto što su prespavali javnu raspravu, kada su mogli prijedlozima i sugestijama da utiču na tekst, ako su ih imali, oni sada, u finišu procesa, saopštenjima za javnost i pozivom na raspravu u gradskom parlamentu, fingiraju navodnu odgovornost. Srećom, kod građana to neće proći," kazala je Lakić.

Odbornica SDP-a u Skupštini Glavnog grada Jadranka Vojinović, kazala je da će DPS izgubiti lokalne izbore u Podgorici sljedeće godine.

Što se tiče izbora u Podgorici, tvrdi da će Demokratska partija socijalista biti apsolutni pobjedniki da u tome ne treba da brinu u SDP-u.

"Što se tiče SDP-a, ovakvim radom ne mogu očekivati ni da će ponoviti „uspjeh“ sa lokalnih izbora u Herceg Novom kada su osvojili pola madata," dodaje Lakić.

Kada je u pitanju teza o razvoju Podgorice za vrijeme mandata aktuelne uprave, ona ističe da je više je trenutna vlast u Podgorici uradila za godinu dana nego čitav SDP za 18 godina vladanja na državnom nivou.

"Valjda vjerujete svojim očima, čak i vi iz SDP-a," zaključuje Lakić.

Bonus video: