Lalošević: Trebalo je uključiti predstavnike opozicije

Potpredsjednik SNP Vasilije Lalošević smatra da je u radnim grupama bilo mjesta i za opozicione predstavnike, “ne za ljude iz vrhove partija već na stručnjake”
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.03.2012. 17:08h

Predstavnici Socijalističke narodne partije (SNP) i Nove srpske demokratije (NOVA) smatraju da je u radnim grupama za poglavlja 23 i 24 trebalo uključiti i stručnjake iz opozicije.

Potpredsjednik SNP Vasilije Lalošević smatra da je u radnim grupama bilo mjesta i za opozicione predstavnike, “ne za ljude iz vrhove partija već na stručnjake”.

„Ali Vlada se odlučila za koncept koji je na startu poremetio ranije postignuti sporazum stranaka sa glavnim pregovaračem“, kazao je Lalošević agenciji MINA.

On je naveo da je glavni pregovarač Crne Gore sa Evropskom unijom (EU) Aleksandar Pejović ranije najavio učešće u pregovorima svih koji mogu doprinijeti procesu integracija.

Lalošević smatra da se pregovaranje sa EU ne treba dijeliti na „naše i njihove“ već se u tom procesu mora sublimirati sva pamet Crne Gore koja će svojim radom doprinijeti da usvajamo evropske standarde.

„Odluka je usvojena, ima vremena da se stručnjaci uključe a ne da budu u Podgorici kao dopisni članovi pregovaračkih grupa. Očekujem da će se u jednoj fazi uključiti svi predstavnici društva“, precizirao je on.

Elitistički proces

Lalošević je rekao da je bilo pokušaja da se parlament isključi iz pregovaračkog procesa, „što je nagovještavala mogućnost da poslanici ne budu dobro informisani“.

“Međutim na nama je da preko skupštinskih radnih tijela budemo aktivni učesnici tog procesa“, pojasnio je on.

Lalošević je podsjetio da će predstavnici nevladinih organizacija(NVO) u radnim grupama sastanke u Briselu pratiti putem video linka iz Podgorice.

„To govori o tome da su se Pejović, resorno Ministarstvo i Vlada odlučili za elitistički proces“, kazao je on.

Potpredsjednik NOVE Slaven Radunović smatra da je u pregovorima trebalo uključiti sve snage u društvu. „Tu mislim ne na poslanike već na stručnjake iz opozicionih redova ili onih koji su joj bliži“.

Za bolje građana

Radunović je naveo da su razvijene zemlje u pregovore uključile i opoziciju jer su bile svjesne kompleksnosti čitave procedure.

„Crna Gora nastavlja istim putem kojim je krenula a to je da se svaki proces smatra isključivom nadležnosti vlasti a vrlo često i njenog najužeg dijela , maltene kao privatna stvar“, kazao je on agenciji MINA.

Radunović smatra da se takva praksa mora što prije prekinuti, kako bi svim građanima bilo bolje.

On je ocijenio da je uključivanje predstavnika NVO sektora bilo markentinški potez, i da su zbog toga što im se ne plaćaju troškovi puta postali članovi drugog reda radnih grupa.

„To nas dovodi u sumnju da će vlast u pregovorima pokušati da predstavlja stvari na način koji nije uvijek vjeran istini i da iskomplikuju proceduru pristupanja EU, na način što će se vremenom otkriti da nijesmo bili iskreni u procesu, što je skrivano i od opozicije i od međunardone javnosti“, zaključio je Radunović.

Bonus video: