Latković: Oduzimanje funkcija Ljljani Lubardi bilo bi pravno nasilje

Prošle godine odbornica SDP Ljiljana Lubarda samovoljno se isključila iz Kluba odbornika SDP-a i odlučila da nastavi svoje djelovanje kao nezavisni odbornik
79 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 05.12.2012. 17:12h

Nakon što su odbornici cetinjskog SDP napustili jučerašnje zasijedanje i najavili bojkot rada skupštinskih tijela, u čitavu priču pojavio se, sad već čuveni problem – čiji je „naš odbornik“.

Odbornici SDP optužili su svoje kolege iz DPS za pravno nasilje, jer još uvijek nijesu ispoštovali dogovor da im se ustupe mjesta u skupštinskim odborima koja im po dogovoru sa početka mandata pripadaju.

Naime, prošle godine odbornica SDP Ljiljana Lubarda samovoljno se isključila iz Kluba odbornika SDP-a i odlučila da nastavi svoje djelovanje kao nezavisni odbornik.

Kako je Lubarda bila predstavnik SDP u većini skupštinskih tijela, a sada je nezavisni kandidat, iz te prtije traže da imenuju svog odbornika kao što je to ranije dogovoreno.

Na ovakve optužbe SDP, reagovao odbornik DPS Vidak Latković, koji je kazao da su građani Cetinja na osnovu izjava SDP mogli da dođu do zaključka "da je skupštinska većina bezobzirno i nelegalno, (pre)kršila izbornu volju građana".

"Našim kolegama iz SDP-a nije baš bila jasna pravna situacija da li taj odbornik zadržava i članstvo u skupštinskim odborima i drugim radnim tijelima. E, upravo su to naše kolege i zahtijevale da im se vrati mjesto u radnim tijelima kaže" Latković.

On kolege iz SDP podsjeća "da Poslovnik Skupštine navodi da mandat Predsjedniku i članovima radnog tijela traje koliko i mandat Skupštini, odnosno do dana razrješenja od dužnosti na koju su izabrani ili do dana podnošenja ostavke".

"S obzirom da odbornički mandat kao izvorna fukcija za članstvo u radnim tijelim i dalje traje, odborniku koji je istupio iz Kluba SDP-a, te da isti nije podnio ostavku na tu javnu funkciju, smatram da bi bilo pravno nasilje kada bi tom odborniku bilo uskraćeno članstvo u radnim tijelima Skupštine samo zbog činjenice da je istupio iz članstva Kluba odbornika SDP-a" pojasnio je Latković.

On je kazao "da imamo situaciju da upravo oni koji optužuju za pravno nasilje zapravo zahtijevaju da se ono i desi".

"Stoga, želio sam ovu jednostavnu pravnu situaciju da pojasnim našim sugrađanima, a kolegama iz SDP da poručim da će i ova situacija uskoro biti razriješena, na njihovu radost, ali sa upitnom legitimnošću postupka od samog početka" zaključio je Latković.

Bonus video: