Lavrov: Crna Gora pristupila NATO u zamjenu za rusofobiju

"Sprovođenje ovih planova stvara neprijateljsku sliku. Iz tih razloga je zamrznut rad Savjeta Rusija - NATO. Nema dijaloga. U okviru te kampanje sve zemlje Balkanskog poluostrva su pozvane da se pridruže anti-ruskoj kampanji. Pojedine zemlje, poput Srbije i Makedonije, odbile su to i NATO lideri su razvili mržnju protiv njih. U Crnoj Gori, ovi zahtjevi su pali na plodno tlo", rekao je Lavrov
16 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 06.06.2017. 14:19h

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov kazao je da je pristupanje Crne Gore NATO "čisto geopolitički projekat nametnut u zamjenu za rusofobiju Crne Gore".

On je na konferenciji za novinare, nakon susreta sa slovačkim šefom diplomatije Miroslavom Lajčakom, kazao da je situacija u Ukrajini iskorišćena kao izgovor za ujedinjenje NATO, za "spekulacije protiv Rusije i za gomilanje vojske i tehnike blizu ruskih granica", prenosi Tas.

"Sprovođenje ovih planova stvara neprijateljsku sliku. Iz tih razloga je zamrznut rad Savjeta Rusija - NATO. Nema dijaloga", rekao je Lavrov.

"U okviru te kampanje sve zemlje Balkanskog poluostrva su pozvane da se pridruže anti-ruskoj kampanji. Pojedine zemlje, poput Srbije i Makedonije, odbile su to i NATO lideri su razvili mržnju protiv njih. U Crnoj Gori, ovi zahtjevi su pali na plodno tlo", rekao je Lavrov.

On je ponovio da se radi o "čisto geopolitičkom projektu" koji ne ojačava bezbjednost NATO-a, već "uzrokuje i ekstra troškove članica alijanse jer će morati da razviju crnogorsku teritoriju u vojnom i tehničkom smislu".

Lavrov je ocijenio da to neće ojačati bezbjednost Crne Gore, jer toj državi niko ne prijeti ili može da joj prijeti.

Kako je ocenio "histerični rusofobični glasovi koji se čuju u Podgorici izazivaju samo žaljenje i osmijeh".

"U zamjenu za lojalnost anti-ruskim sankcijama isforsirano je članstvo Crne Gore u NATO. Ovaj trend vraća nas na politiku podjela u Evropi i podriva brojna obećanja zapadnih lidera o zajedničkoj i nedjeljivoj bezbjednosti. Takva politika vodi u ćorsokak i neće donijeti ništa dobro". zaključio je Lavrov.

Ruski šef diplomatije dodao je i da se Moskva priprema za dijalog, ali samo na jednakim osnovama, baziran na posebnim činjenicama i konkretnom poređenju potencijala i vojne aktivnosti.

SAD i neke zemlje EU opsjednute ponovnim osvajanjem Balkana

Lavrov je takođe izjavio da su SAD i neke zemlje EU opsjednute "osvajanjem Balkana".

"Naše zapadne kolege, prije svega SAD i vodeće zemlje EU, opsjednute su ponovnim osvajanjem Balkana. Plan EU o tome postoji. U toku su pregovarački procesi koji uključuju Srbiju, pa i Kosovo, Makedoniju, Crnu Goru", rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa slovačkim kolegom Miroslavom Lajčakom u Kalinjingradu.

On je dodao da Rusija nije protiv da te evropske zemlje budu duo evropskih ekonomskih integracija.

"Mi nismo protiv i ne možemo da budemo protiv. To je prirodno, geografija pretpostavlja jedinstvene ekonomske mehanizme, tržište, ekonomski prostor. Mi smo samo 'za' i nadamo se da će se taj ekonomski prostor širiti na ostali dio evropskog kontinenta", rekao je Lavrov.

Bonus video: