Lazović traži da Martinović objasni letke u predsjedničkoj kampanji

Pošta je prethodnih dana na adrese skoro 180.000 domaćinstava dostavila koverte sa letkom predsjedničkog kandidata DPS-a
145 pregleda 17 komentar(a)
Vujica Lazović, Milan Martinović, Foto: Postacg.me
Vujica Lazović, Milan Martinović, Foto: Postacg.me
Ažurirano: 03.04.2013. 08:57h

Potpredsjednik Vlade, kao resorni ministar za informaciono društvo i telekomunikacije Vujica Lazović zatražio je od direktora Pošte Crne Gore Milana Martinovića da se izjasni o podjelama letaka u predsjedničkoj kampanji kako bi se utvrdilo da li postoji eventualna zloupotreba državnih resursa u partijske svrhe, saznaju “Vijesti” u Vladi.

Pošta je prethodnih dana na adrese skoro 180.000 domaćinstava dostavila koverte sa letkom predsjedničkog kandidata DPS-a Filipa Vujanovića, iako su početkom februara odbili da to učine na zahtjev Rada Bojovića.

Pošta je odbila taj zahtjev Bojovića uz obrazloženje da je “praksa” da ne distribuiraju nekovertirane pošiljke političkog sadržaja.

Bojović je, međutim, kazao da je sa Poštom postigao dogovor da distribuiraju 20.000 letaka za 600 eura, ali da su mu nakon što su pročitali sadržaj saopštili da ne žele da distribuira političke letke otvorenog tipa. Zbog toga su njegovom štabu ponudili mogućnost da se leci kovertiraju po cijeni od 30 centi.

Rukovodstvo Pošte je prošlog mjeseca prozivano za zloupotrebu u partijske svrhe

S druge strane, Pošta je na osnovu zahtjeva agencije "Mapa", koja radi kampanju za Vujanovića, prihvatila distribuciju "neadresirane kovertirane pošiljke svim domaćinstvima na teritoriji Crne Gore”, po cijeni od 5.588 eura. Prostom računicom ispada da je Pošta na skoro 180 000 adresa distribuirala kovertirane letke po cijeni od tri centa.

Prema važećem cjenovniku na sajtu Pošte, isporuka pisma koje teži manje od 20 grama, a koje bi koštalo jedan euro, iznosi oko 30 centi.

S obzirom na to da su iz Pošte saopštili da je “Mapa” tražila distribuciju svim domaćinstvima na teritoriji Crne Gore, prema okvirnoj računici, i uz uslov da koverta košta znatno manje od eura, DPS bi ovakva vrsta reklame, prema zvaničnom cjenovniku pošte, trebalo da košta najmanje dvadeset hiljada eura.

Rukovodstvo Pošte je prošlog mjeseca prozivano za zloupotrebu u partijske svrhe, te da su rukovodioci pošti u Nikšiću na izborima 2006. i u Podgorici na izborima 2009. dostavljali spisak na kojem se navodi kako zaposleni da glasaju.

Iz Pošte su i odbacili navode o zloupotrebama, navodeći da Vujanovićeve letke distribuiraju u skladu sa propisanim pravilima i tarifama.

Bonus video: