Lazović: URA da potraži odgovore kod A2A

"Ono što, međutim, nijesu obavijestili javnost je zašto neće glasati za tu odluku i šta nude kao alternativu? URA zna, ali krije od javnosti, da, ukoliko se ne potpiše ovaj ugovor, može doći upravo do onoga protiv čega se oni, navodno, bore – A2A ima pravo da proda akcije kome hoće"
2 komentar(a)
Vujica Lazović, Foto: Boris Pejović
Vujica Lazović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.07.2016. 15:39h

Predstavnici Građanskog pokreta Ujedinjena reformska akcija (URA) odgovor na pitanje zašto A2A neće da prihvati njihov predlog akcionarskog ugovora za Elektroprivredu (EPCG), moraju da potraže upravo kod italijanske kompanije, saopšteno je iz Kabineta potpredsjednika Vlade, Vujice Lazovića.

„Možda mogu da konsultuju i neke svoje kolege iz URA-e koji su javno optuživali Vladu da želi raskid 'saradnje sa evropskom kompanijom koja se kotira na berzi i koja poštuje evropske standarde', one iste koji su nudili svoje kontakte u A2A i zastupali njihove interese“, navodi se u reagovanju Lazovića na današnje tvrdnje predsjednika URA-e, Žarka Rakčevića.

Iz Kabineta Lazovića su kazali da je URA napokon priznala da je Vladin Nacrt akcionarskog ugovora, kako su rekli na konferenciji za novinare, "dobra odluka".

"Ono što, međutim, nijesu obavijestili javnost je zašto neće glasati za tu odluku i šta nude kao alternativu? URA zna, ali krije od javnosti, da, ukoliko se ne potpiše ovaj ugovor, može doći upravo do onoga protiv čega se oni, navodno, bore – A2A ima pravo da proda akcije kome hoće. Ne mora da ih ponudi državi. Država gubi pravo preče kupovine, a A2A može da pokrene arbitražu i sabotira izgradnju drugog bloka Termoelektrane (TE) Pljevlja“, kazali su iz Kabineta.

Iz Kabineta Lazovića su dodali da sve to URA danas nije rekla javnosti, a da su sve to lako provjerljive činjenice.

Rakčević je danas saopštio da Vlada treba da odgovori zašto je za A2A neprihvatljivo da se obaveže da državi proda akcije za 250 miliona eura.

On je ocijenio da ukoliko ugovor sa A2A bude izglasan i URA izađe iz Vlade to će biti loše po Crnu Goru, i dodao je da je URA otvorena, nakon toga za sve opcije.

Italijanska kompanija A2A, partner Vlade u EPCG, odbacila je danas kao neprihvatljive predloge predstavnika opozicije u izvršnoj vlasti vezano za novi akcionarski ugovor.

Bonus video: