Lekić: Diplomatija utočište i za kriminalce

Na ambasadorskom mjestu i osoba koja je isljeđivana i sudski gonjena u inostranstvu
140 pregleda 50 komentar(a)
Miodrag Lekić, Foto: Luka Zeković
Miodrag Lekić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 18.07.2015. 14:02h

Kadrovsko-klanovski ringišpil vrha crnogorske vlasti je proizveo još jedan skandal imenovanjem nepoznate osobe (Ranka Vujačića), uz to šefa srpske masonske lože za crnogorskog ambasadora u Berlinu, ocijenio je lider Demosa Miodrag Lekić.

“Crnogorska diplomatija, opterećena i jakim nepotizmom, je već u dužem vremenu zauzela mjesto produžene ruke otuđene vlasti oko premijera, pojedinaca i grupa, pa i onih korupcionaško-mafijaških biografija. Čak se i u samoj diplomatskoj službi u visokim zvanjima, pa i ambasadorskom, nalazi osoba koja je isleđivana i sudski gonjena u inostranstvu zbog šverca i mafijaških afera”, naveo je Lekić.

Prema njegovim riječima, kada je Đukanović, na trajnu bruku Crne Gore, bio predmet istraga u susjednoj zemlji u predmetu regionalnog mafijaškog udruživanja, spasavajući se imunitetom crnogorskog funkcionera, MIP i njen ministar su se gotovo pretvorili u privatnu advokaturu pomenutog građanina ove zemlje.

Zato, kako je kazao, nije slučajno da se i danas među kadrovima u diplomatiji nalaze akteri domaćih korupcionaških afera, korumpirani bivši novinari, afirmisani uslužni poltroni prikriveni novodno profesionalnim statusom.

“Bilo bi nepravedno generalizovati, jer u crnogorskoj diplomatiji, vjerujem, postoje i izuzeci koje potvrđuju prethodno kadrovsko pravilo. U takvoj stvarnosti i atmosferi kriterijum kompetentnog zastupanja državnih interesa i iskrenog rada pred javnošću je sasvim u drugom planu”, rekao je Lekić.

On je kazao da je pred Crnom Gorom neminovna promjena vlasti, koja mora obuhvatiti i sistem diplomatije: “Potrebno je graditi spoljnopolitički ugled zemlje, ne na bazi lova u mutnom na međunarodnom planu i plaćenih lobista, bez podsticanja u domaćoj javnosti autokolonijalne svijesti, već na bazi čistog lica zemlje”.

Prema njegovim riječima, Crna Gora se pored duboke ekonomsko-dužničke krize, bez stvarnih rezultata u borbi protiv kriminala i korupcije, sada nalazi u političko-institucionalnom haosu, koji do kraja parališe društveni život.

“Aktuelna, krnja vlada treba da svoje aktivnosti, sve do podnošenja ostavke, primarno usmjeri ka kompletiranju dogovorenih obaveza u vezi sa izbornim uslovima. To je jedini put izlaska iz duboke krize. Formiranje javno odgovorne i kompetenetne vlasti na konačno demokratskim izborima jeste jedina šansa za put profesionalizovanja diplomatije, čiji je sastavni dio kadrovska politika na bazi javno-stručnih kriterijuma. Tada skandala, poput ovog posljednjeg, neće biti”.

Kolektivna tišina vlasti o Prevlaci

Lekić je podsjetio na višegodišnje zamajavanje javnosti navodnim diplomatskim angažovanjem oko Prevlake.

“Predsjednik Skupštine je bar pokazao spremnost na javni stav, koji inače zastupam u dužem periodu, da se treba diplomatski, bilateralno, multilateralno, kompetenetno, miroljubivo boriti za Prevlaku koja je, kako je s pravom rekao, crnogorska. Drugi iz vlasti, na čelu sa premijerom, svi iz svojih razloga, nisu stigli ni da saopšte povodom Prevlake, što je zapravo cilj crnogorske diplomatije”, rekao je Lekić.

Bonus video: